NavMenu

Zašto je orah najzdraviji u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti?

Izvor: Citymagazine.rs Utorak, 04.10.2022. 13:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zheltyshev/shutterstock.com)Ilustracija
Ako tražite zdravu užinu, možda ne bi bilo loše da s vremena na vrijeme grickate orašaste plodove kada ogladnite između glavnih obroka. Oni su puni zdravih masti i utvrđeno je da su jedna od najzdravijih užina koju možete jesti.

Mada nikada nikada nećemo odbiti bademe ili indijski orah, ipak postoji jedan orašasti plod koji je najzdraviji od svih, naročito ako biste željeli da sačuvate dobro zdravlje u srednjim i poznim godinama. U pitanju je orah.

To je, naime, novo saznanje do kog su došli istraživači sa Univerziteta u Minesoti. U njihovoj studiji objavljenoj u žurnalu Nutrition, Metabolism, & Cardiovascular Diseases analizirano je zdravstveno stanje 3.023 dobrovoljca starosti od 18 do 30 godina (na početku istraživanja) u periodu od dvadeset godina. Oni su upitani o svojim navikama u ishrani na početku istraživanja, nakon sedam godina i još jednom nakon 20 godina.

Analizom dobijenih odgovora i zdravstvenog stanja učesnika studije, istraživači su otkrili da su oni koji redovno jeli orahe bili manje izloženi srčanim oboljenjima od ostalih dobrovoljaca. Oni su takođe bili fizički aktivniji i hranili su se zdravije od drugih.

Dr Lin M. Stefen, glavna autorka studije, napomenula je da "iznenađujuće, zdrave promjene u ukupnom obrascu ishrane konzumenta oraha sugerišu da orasi mogu djelovati kao most ka zdravoj ishrani i drugim zdravim navikama tokom života".

- Zdravih navika koje smo naučili u ranoj mladosti uglavnom se držimo i kako starimo. Ako smo navikli da posežemo za šakom oraha za užinu, vjerovatno ćemo nastaviti ovaj obrazac i u odraslom dobu, a tada ćemo imati posebne koristi od hranljivih materija ove namirnice - rekla je dijetetičarka Selena Devris.

Devris je objasnila da "orasi sadrže omega-3, koje su antiinflamatorne masti povezane sa boljim zdravljem srca". Povrh toga, "oni takođe pružaju zdravu dozu vlakana, koja dovodi do stabilnijeg nivoa šećera u krvi".

Ako želite da ove benefite vidite i kod sebe, naša preporuka je da za početak pojedete nekoliko oraha svakog dana. Možete ih kombinavati sa sušenim brusnicama i vašim omiljenim žitaricama ili jesti bez drugih namirnica. Šta god da izaberete, koristi od konzumiranja oraha neće izostati.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.