NavMenu

Osnovana firma za izgradnju plutajuće vjetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedjeljak, 03.10.2022. 08:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / josealbafotos)Ilustracija
Galileo, panevropska razvojna platforma za obnovljivu energija sa sjedištem u Švajcarskoj i italijanska Hope Group sa sjedištem u Apuliji, oformile su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće elektrane ukupnog kapaciteta 525 megavata u Italiji, piše Mihajlo Vujasin za Balkan Green Energy News.

Nova vjetroelektrana će proizvoditi oko 1,5 milijardi kilovat-sati, što bi trebalo da zadovolji godišnje potrebe u potrošnji električne energije za više od 500 hiljada domaćinstava, saopštilo je Galileo.

Postrojenje će se nalaziti nekoliko kilometara od obale, na većoj udaljenosti nego što je slučaj kod konvencionalnih projekata na moru, zahvaljujući plutajućim priobalnim vjetrogeneratorima koji omogućavaju pristup dubljem morskom dnu od konvencionalnog morskih turbina sa fiksnim dnom.

U narednim mjesecima najavljeno je podnošenje aplikacija za procjenu uticaja na životnu sredinu (EIA). A zatim će nova zajednička kompanija u prvoj polovini 2023, pokrenuti kampanju i za preciznu procenu resursa vjetra na moru.

Posebna pozicija koju ima Lupiae Maris će omogućiti da se iskoristi snaga jačeg vjetra, čime je omogućena proizvodnja električne energije po veoma konkurentnoj cijeni u okviru sektora vjetra na moru u Italiji, navedeno je u saopštenju Galilea.

Razvojne aktivnosti na projektu su započete krajem 2020. godine, a Lupiae Maris predstavlja prvu Galileovu investiciju u plutajući vjetar u Italiji, navela je kompanija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.