NavMenu

Farma Butmir širi proizvodnju, stiže još 60 visokogravidnih junica

Izvor: eKapija Subota, 01.10.2022. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Alexas_Fotos)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je s direktoricom Poljoprivrednog dobra Butmir Snježanom Ljubunčić potpisao sporazum o sufinansiranju nabavke 60 novih visokogravidnih junica.

Radi se o nastavku realizacije projekata od prioritetnog značaja za stabilizaciju i unapređenje poslovanja ovog javnog preduzeća. Kako je istakao ministar Delić, ovaj sporazum donosi nastavak sufinansiranja aktivnosti kojima preduzeće rješava dugogodišnje probleme, kroz jačanje proizvodnje i širenje poslovne aktivnosti.

- Poljoprivredno dobro Butmir jedno je od najzdravijih javnih preduzeća iz resora privrede i posljednjih godina bilo je neopravdano zanemareno od Ministarstva, u smislu ulaganja u širenje proizvodnje i poslovanja. Svjesni smo važnosti ovog preduzeća, posebno u vrijeme globalnih kretanja, koja jasno ukazuju na važnost vlastite proizvodnje u prehrambenoj industriji. Zbog toga u kontinuitetu ulažemo u projekte ovog preduzeća - pojasnio je ministar Delić.

On je podsjetio i na nedavnu nabavku i ugradnju prečistača otpadnih voda, što je ovo preduzeće uspješno realiziralo, a Ministarstvo finansiralo u potpunosti.

- Nedavno je instaliran prečistač otpadnih voda, što je omogućilo priključak na gradski kolektor. Realizacijom tog projekta farma je prešla na ekološki prihvatljivo poslovanje, na što smo u Ministarstvu posebno ponosni.
Realizacijom projekta odvodnje otpadnih voda i zatrpavanja kanala koji vodi u rijeku Dobrinju, kroz koji su godinama tekle otpadne vode s farme, zaokružit ćemo proces tranzicije farme iz zagađivača životnog okruženja u ekološki potpuno prihvatljivo poslovanje, prvi put od osnivanja ovog preduzeća - izjavio je ministar Delić.

Direktorica Ljubunčić navela je da PD Butmir u kontinuitetu radi na unapređenju uvjeta poslovanja i proizvodnje. Podsjetila je i da je farma nedavnom nabavkom 90 junica dodatno pospješila proizvodnju mlijeka. Kako je dodala, novih 60 visokogravidnih junica dodatno će unaprijediti kako proizvodnju većih količina mlijeka, tako i povećanja novih grla kroz zadržavanje ženske teladi za dodatnu proizvodnju, ali i muške teladi za tov.

- Trenutna situacija s potencijalnom nestašicom mlijeka jasno pokazuje koliko je farma Butmir bitna za Kanton Sarajevo. Mi smo jedan od najvećih proizvođača mlijeka i svu proizvodnju plasiramo isključivo na područje Kantona Sarajevo. Pokrivamo između 70 i 80 posto potreba tržišta Kantona, ali u saradnji s Ministarstvom ulažemo sredstva koja unapređuju našu proizvodnju. Trenutno proizvodimo 8.000 litara mlijeka dnevno, a s novim poboljšanjima proizvodnja će dodatno rasti, a samim tim i prihodi od prodaje mlijeka i podsticaja. Zbog toga očekujemo rast prihoda preduzeće za 55 procenata sa novih 150 junica, koliko će ih biti ukupno nakon ove nabavke - objasnila je direktorica Ljubunčić.

Očekuje se da će sve neophodne procedure biti provedene u narednih dva i po mjeseca, kad se i očekuju nova grla junica na ovom poljoprivrednom dobru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.