Izvor: Beta | Petak, 30.09.2022.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Samit ministara finansija i guvernera regiona: Krizi se ne vidi kraj

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Picsfive/shutterstock.com)
Predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović izjavio je da se svijet suočava sa krizom ogromnih razmjera i da se nalazi u njenom drugom poluvremenu.

- Jasno je da se svijet suočava sa krizom ogromnih razmjera, nalazimo se u drugom poluvremenu i prema mišljenju ekonomista kraj se ne sagledava - rekao je Vlahović na otvaranju Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima u Crnoj Gori, koji organizuje SES.

On je, govoreći o finansijskoj i monetarnoj stabilnosti regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika, rekao da je kriza započela pandemijom prije dvije godine, a dodatno pojačana ratom u Ukrajini, čime su ubrzana negativna konjukturna kretanja.

Svijet se, prema njegovim riječima, suočava sa najvećim inflatornim udarom za poslednjih 40 godina, inflacija u SAD je viša od 8%, u EU oko 9%, u Srbiji 12%, Crnoj Gori 15%, a slično je i u drugim zemljama.

- Inflatorni udar premašio je sva kredibilna očekivanja - rekao je Vlahović i dodao da centralne banke dižu kamatne stope da bi smanjile nagli rast cijena, ali da treba voditi računa da to ne ugrozi ekonomski rast i gurne privredu u recesiju.

Visoka inflacija, prekinuti globalni lanci snabdijevanja, neizvjesnosti u snabdijevanju energentima, kao što su gas i struja i njihove visoke cijene ugrožavaju, kako je rekao, ne samo industrije koje koriste te energente nego i uslužnu djelatnost i potrošnju.

Ministar finansija Crne Gore, koje je pokrovitelj skupa, Aleksandar Damjanović rekao je da bez saradnje i razmjene prakse i iskustava u regionu nema napretka tih zemalja.

- Niti bilo ko može sam da izađe iz ovog začaranog kruga problema - rekao je Damjanović.

Šef regionalnog predstavništva za Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci (EIB) Aleksandro Bragonci rekao je da ta banka, koja je u vlasništvu EU, pomaže regionu Zapadnog Balkana da prevaziđe probleme sa kojima se suočava zbog krize.

- Evropska perspektiva je sve sumornija zbog rata u Ukrajini, prekinuti su globalni lanci snabdevanja, neizvjesno je snabdijevanje gasom i naftom iz Rusije - rekao je Bragonci.

On je rekao da cijene rada padaju, a troškovi proizvodnje rastu i da je to sve veći izazov za cio svijet, posebno zemlje u razvoju.

Zapadnom Balkanu su potrebne, kako je rekao, sve tešnje veze sa EU zbog procesa dekarbonizacije i većeg ulaganja u inovacije.

Bragonci je rekao da Zapadni Balkan zaostaje u zelenoj tranziciji i da je u poslednje tri godine samo 31% kompanija ulagalo u energetsku efikasnost.

Кompanijama u javnom sektoru, prema njegovim riječima, trebaju veliki stimulansi da se "ozelene".

Zapadni Balkan se, kako je rekao, može suočiti i sa rizicima gubitka pristupa kapitalu, jer se ograničavaju mogućnosti za davanje kredita.

Bragonci je rekao da EIB ulaže 27 mlrd EUR u zelenu tranziciju u zemljama regiona, među kojima su i one koje su u procesu pridruženja. On je rekao da je ta banka pojačala globalnu mrežu prisustva i da će težište biti na projektima infrastrukture i ozelenjavanja.

EU će, prema njegovim riječima, sa 300 mlrd EUR podržavati prelazak na tehnološku i zelenu tranziciju kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i privreda prešla na korišćenje nekarbonskih goriva.

EIB će za sistem podrške u ukidanju zavisnosti od fosilnih goriva do 2030. godine odvojiti trilion evra.

- Hoćemo da podržimo inivacije, digitalizaciju i zelenu tranziciju - rekao je Bragonci.

Na dvodnevnom Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana, pod nazivom "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika", razgovaraće se o najvažnijim aspektima krize i biće predložene mere za njeno prevladavanje.

Na Samitu učestvuju stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, BiH, Hrvatske i Slovenije, predstavnici Evropske investicione banke, Međunarodnog monetarnog fonda, poslovnih banaka, osiguravajućih društva i najvećih kompanija u regionu, poput Japan Tobacco International, koji je jedan od pokrovitelja skupa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE