NavMenu

Šta sve trebate znati o procesu homologacije vozila

Izvor: eKapija Srijeda, 12.01.2011. 17:28
Komentari
Podeli

Kako je proces homologacije počeo u BiH građani se pitaju šta će to za njih značiti u smislu dodatnih troškova. Kao što smo već objavljivali naknade za provođenje procesa homologacije će se kretati, ovisno od tipa vozila, između 80 do 250 KM.

Ipak, postoje i drugi troškovi koje će uvoznici morati platiti u tom procesu. Tako osim naknade koja se plaća za provođenje procesa homologacije, uvoznik će imati trošak od 20 KM za izdavanje potvrde o usklađenosti što se uplaćuje na račun Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Ukoliko uvoznik ne posjeduje potvrdu proizvođača za poslove provjere tog dokumeneta i izdavanje potvrde proizvođača platit će se nakanada uvozniku od 30 do 50 KM. Tridest je za provjeru tog dokumenta, a 50 je za izdavanje potvrde proizvođača.

"Kada uvoznik izdaje potvrdu proizvođača ne mora slati tvrdu kopiju, niti ona treba da bude potpisana i ovjerena. Jednostavno dokumenet koji stigne tehničkom servisu nazad će biti dokument po kome će se dalje postupati", objašnjava nam Drago Talijan, predstavnik konzorcija za provođenje procesa homologacije u BiH.

Što se tiče produre prilikom carinjenja iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH ističu da je postupak carinjenja isti kao i do sada. "Nikakvih promjena nije bilo vezano za carinski postupak osim što je prijašnju Odluku o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina, sada zamijenila Odluka o najnižim tehničkim zahtjevima", kaže Igor Pejić, stručni savjetnik za promet u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Nakon carinjenja uvoznik ide u tehnički servis koji je ovlašten za proces homologacije. Tu napravi svu potrebnu proceduru vezanu za homologiranje vozila.

Kako bi se građanima i pravnim licima pomoglo sa informacijama vezano za ovu oblast iz Ministarstva najavljuju da će do kraja sedmice u rad biti puštena i web stranica www.homologacija.gov.ba gdje će svi koji žele da uvezu vozilo moći naći sve informacije koje ih zanimanju.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.