NavMenu

Data saglasnost Fondu za zaštitu životne sredine za zaduženje kod EBRD od 4,5 mil EUR - Slijede mjere energetske efikasnosti na javnim objektima

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2022. 11:50
Komentari
Podeli
(Foto: Dagmara_K/.shutterstock.com)
Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS kao zajmoprimca kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat "Energetska efikasnost u javnim objektima", u iznosu do 4,5 mil EUR.

Cilj Projekta je sprovođenje mjera za unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima radi smanjenja potrošnje energije, povećanja komfora i ostvarivanja ušteda u budžetu.

EBRD učestvuje u projektu "Energetska efikasnost u javnim objektima" kroz pružanje dugoročnog finansiranja Fondu u obliku komercijalnog kredita do 4,5 mil EUR. Novac ide za finansiranje mjera za unapređenje energetske efikasnosti u do dvadeset (20) javnih objekata, uključujući finansiranje građevinskih radova, izrade projektne dokumentacije, nadzora i drugih potrebnih konsultantskih usluga.

EBRD je obezbijedio ivesticioni grant u iznosu od milion evra iz Evropske unije u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti, kao i 590.000 EUR za tehničku pomoć za pripremu projekta, što ukupno iznosi 35% grant sredstva u odnosu na iznos kredita.


Projekat podrazumijeva unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima u Republici Srpskoj, prije svega u objektima iz oblasti prosvjete i zdravstva, a obuhvata sprovođenje sljedećih energetski efikasnih mjera: izolacija zidova i krova, zamjena stolarije i bravarije, zamjena krovnog pokrivača, intervencije na sistemu grijanja i rasvjete i sl. Očekivani efekti unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima su: smanjenje potrošnje energije, ostvarenje ušteda u budžetu, povećanje komfora u objektima, smanjenje emisija štetnih gasova i pokretanje privredne aktivnosti u sektoru građevinarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.