NavMenu

Porsche izlazi na berzu u jednoj od najvećih ponuda u istoriji Evrope

Izvor: Beta/AP Petak, 30.09.2022. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/MarleneBitzer)
Volkswagen priprema prodaju na berzi udjela u proizvođaču luksuznih automobila Porsche uoči njegovog izlaska na tržište, koja će biti među najvećim takvim ponudama u istoriji Evrope.

Njemački proizvođač automobila procjenjuje da bi time mogao da prikupi čak 9,5 mlrd EUR koje bi mogao da iskoristi za svoj prodor u softver, usluge i električna i autonomna vozila u skladu s promjenom fokusa svjetske automobilske industrije.

U srijedu je Volkswagen procijenio ponudu na 82,50 EUR po akciji što je vrhu mogućeg raspona. Očekuje se da će akcije početi da se prodaju već danas.

Ponuda omogućava Volkswagenu da iskoristi interesovanje investitora za Porsche čije su velike profitne marže od 15 do 20% na vozila, kao što su sportski automobil 911 i Caienne SUV daleko iznad jednocifrenog profita uobičajenog za masovne modele automobila na tržištu.

Taj prihod će Volkswagenu pomoći plaćanje ogromnih ulaganja u renoviranje fabrika i istraživanje i razvoj, rekao je Kristijan Štadler, profesor strateškog menadžmenta Poslovne škole Vorvik.

- Potreban im je novac, a elektrifikacija vozila je super skupa - rekao je Štadler. Uz to "sve je skuplje pozajmljivati novac" jer kamatne stope rastu. Štadler je rekao da je Volkswagen takođe vjerovatno imao na umu uspješnu ponudu svog manjinskog udela 2015. godine u proizvođaču luksuznih automobila Ferrari.

Očekivana prodaja na berzi znači da je vrednost Porsche u celini oko 75 mlrd EUR, dok 86 mlrd EUR iznosi vrijednost cijelog Volkswagena, uključujući Porsche i još devet automobilskih brendova koje ima VW.

Ta ogromna vrijednost je delom potvrda očekivanja da se luksuzna preduzeća bolje drže tokom recesije zahvaljujući svojoj dobroj bazi kupaca.

Cijene u SAD za sportski Porsche 911 počinju od 106.000 USD.

Kompanije s različitim vrstama poslovanja - u ovom slučaju luksuzni i automobili masovne proizvodnje, često vrede manje u cjelini, nego što njihovi djelovi vrijede odvojeno, rekao je Majkl Grote, profesor korporativnih finansija u Frankfurtskoj školi finansija i menadžmenta.

- VW je zato "želio da se oslobodi takozvanog konglomeratnog popusta - rekao je Grote. - Toliko je vrijednosti zakopano u tim velikim firmama, da svaki put kada dođe vijest da će se podijeliti, cijena akcija raste.

- Daimler, konkurent VW, uradio je nešto slično tako što je svoje poslovanje s kamionima izdvojio iz svog biznisa luksuznih automobila Mercedes-Benz, a farmaceutska i hemijska kompanija Bayer je to takođe uradila sa svojom divizijom za poliuretane i polikarbonatne materijale, sada Covestro - rekao je on.

Izgledi za automobilsku industriju su zamagljeni jer inflacija i visoke kamatne stope dovode do strahovanja od recesije u velikim ekonomijama kao što su Evropa i SAD.

Dok će VW sa sjedištem u Volfsburgu ostati većinski akcionar Porschea i industrijska saradnja tih dviju kompanija će se nastaviti, cilj prodaje je da Porsche stekne više autonomije. Generalni direktor VW Oliver Blume, ostaće u dvostrukoj ulozi jer je zadržao svoju raniju ulogu šefa Porchea.

U okviru ponude, 12,5% Porchea se prodaje investitorima u obliku akcija bez prava glasa. Kao dio transakcije, Porsche Automobil Holding SE koji predstavlja porodice Porschee i Pih - potomke pionira automobilske industrije Ferdinanda Poršea, kupuje još 12,5% plus jednu akciju s pravom glasa uz premiju od 7,5%. Taj holding je takođe Volkswagenov kontrolni akcionar sa 53% akcija s pravom glasa.


Državni investicioni fondovi Katara, Norveške i Abu Dabija već su pristali da preuzmu udio, zajedno s menadžerom novca, kompanijom T. Rowe price.

VW je Porsche preuzeo 2012. godine pošto je Porsche pokušao da kupi VW i završio u dugovima.

Ukupan prihod od prodaje dva paketa akcija procjenjuje se na čak 19,5 mlrd EUR na gornjem kraju raspona ponude od 76,50 do 82,50 EUR po akciji. Od tog iznosa, 49% će biti isplaćeno kao dividenda akcionarima VW, ostavljajući 9,5 mlrd EUR tom proizvođaču automobila za finansiranje svojih investicija u buduće tehnologije.

VW može da taj novac upotrebi za ulaganje u nove fabrike, tehnologije i linije poslovanja dok se globalna autoindustrija okreće ka električnim vozilima u skladu s fokusom širom svijeta na suzbijanju emisije gasova staklene bašte koji menjaju klimu i kako razvoj softvera igra sve veću ulogu u tom pomaku ka novom.

Ta njemačka kompanija je 217.000 vozila s pogonom samo na baterije prodala u prvoj polovini ove godine, što je 27% više nego u istom periodu prošle godine, a planira da izgradi šest fabrika baterija u Evropi do 2030. godine.

Po procijenjenih 9,5 mlrd EUR, prodaja dionica Porschea na berzi je visoko među najvećim evropskim ponudama akcija, iza prodaje italijanskog elektroprivrednog preduzeća Enel 1999. godine, procijenjene na 16,6 milrd EUR, i Deutsche Telekoma 1996. godine, procijenjene na 12,5 milijardi, kažu podaci firme Refinitiv o finansijskim tržištima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.