NavMenu

Budimpešta leži na više od 100 termalnih izvora i bunara - Mađarske banje na sajmu Termatalia u Španiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.09.2022. 08:01
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Mađarska će ove godine po prvi put učestvovati na sajmu Termatalia u Sevilji, gdje će posjetioci moći da se upoznaju sa mađarskim banjama i termalnim kupalištima, kao i sa velikim kapacitetima za banjsko liječenje.

Termatalia sajam koji predstavlja najnovija dešavanja i trendove u zdravstvenom turizmu, ove se godine održava po dvadeseti put, a otvaranje je zakazano za četvrtak 29. septembar. Mađarska će se predstaviti sa više od 200 banja koje su otvorene tokom cijele godine.

Termalne vode Mađarske su jedinstvene po tome što sadrže veliki broj minerala i dostižu visoke temperature na izvorima. Povoljni geotermalni uslovi čine Mađarsku vrlo bogatom mineralnim i ljekovitim vodama, i omogućili su joj dugu tradiciju banjskog liječenja. Skoro četiri petine teritorije ove zemlje pokriveno je termalnim vodama, a pripada joj peti najbolji geotermalni potencijal u svijetu posle Japana, Islanda, Italije i Francuske.

Kupanje u ovim termalnim vodama se preporučuje za liječenje mišićno-koštanih tegoba, kao i za prevenciju i rekreaciju. Neke se mogu koristiti i za piće, a povoljno djeluju na liječenja brojnih dermatoloških i gastrointestinalnih tegoba. Termalne vode Mađarske se dugo koriste i u terapijske i rehabilitacione svrhe, a pacijentima su na raspolaganju različiti tretmani poput ljekovitih kupki, blatnih kupki, kupki sa tegovima (što je jedinstvena mađarska inovacija), masaža sa podvodnim mlaznicama ili podvodna grupna terapeutska gimnastika.

Banje van Budimpešte privlače veliki broj gostiju, čak 80% stranih posjetilaca dolazi u unutrašnjost Mađarske upravo zbog banja. Oko 175 gradova i 225 banja im stoje na raspolaganju, od čega su 120 sertifikovanih banja, 40 banjskih i spa hotela i 41 lječilište.

Budimpešta, kao jedini veliki grad na svijetu koji leži na više od 100 termalnih izvora i bunara, gostima nudi bogato banjsko i wellness iskustvo. Rudaš kupalište datira još iz turskog doba i još uvek čuva svoju tradiciju, odvajajući kupališne dane na muške i ženske. Rudaš godišnje posjeti 360.000 posjetilaca. Budimpeštu krasi i neobarokno i neorenesansno zdanje kupališta Sečenji. U pitanju je jedno od najvećih monumentalnih kupališnih kompleksa u Evropi, sa 1,8 miliona posjetilaca godišnje.


Kupalište Gelert, sa spektakularnim panoramskim pogledom na Dunav, predstavlja nacionalni spomenik, jednim dijelom zahvaljujući i jedinstvenim ukrasima od Žolnai keramike. Gelert je takođe dom prvog bazena sa talasima, a godišnje ovo kupalište posjeti 700.000 ljudi. Aquaworld je pak popularan za porodične odmore, prvenstveno zbog akva parka koji je otvoren tokom cijele godine i direktno povezan sa hotelom.

Od popularnih banjskih destinacija van Budimpešte, izdvaja se jezero Heviz, najveće biološki aktivno prirodno termalno jezero na svijetu sa kupališnim kompleksom koji se prostire na 4,4 hektara. Izvori pumpaju termalnu vodu sa 38 metara dubina, a voda dostiže temperaturu od 24 do 36°C, u zavisnosti od godišnjeg doba. Lječilište Heviz Lake Spa otvoreno je tokom cijele godine, a ostvari preko 1,1 milion noćenja godišnje, od čega je 70% gostiju iz inostranstva.

Ostale velike banje (Buk, Šarvar, Zalakaroš, Hajdusoboslo, Debrecin, Đula, Miškolc, Niiregihaza, Egerszalok) nude kompleksne spa usluge sa porodičnim avanturističkim kupatilima, dječjim odjeljcima, širok spektar spa i vellness usluga, bazenima s toboganima, plaže i direktne hotelske veze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.