NavMenu

Ko ima najbrži internet na svijetu i gdje je BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.09.2022. 09:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)Ilustracija
Na Islandu se surfuje prosječnom brzinom interneta od 216,56 Mb/s, pa je na osnovu više od 200 miliona testova povezivanja sprovedenih širom svijeta Island krunisan kao evropski, dok je svjetski šampion širokopojasnog pristupa internetu u 2022. godini Makao sa 262,76 Mb/s.

Ovo pokazuje godišnje istraživanje portala cable.co.uk sprovedeno u periodu od 1. jula 2021. do 30. 2022, dok je obrada podataka trajala sve do 6. septembra, kad je omogućen javni uvid u merenja i rezultate.

Iza Islanda su Luksemburg, Lihtenštajn, Andora i Francuska i ove države zaokružuju najboljih ili je možda bolje reći najbržih pet, s prosječnom brzinom preuzimanja između 120 i 220 megabita u sekundi, prenosi Mondo.

Svjetsku listu zaključuju Avganistan i Gvineja Bisao sa brzinom manjom od 1 Mb/s, kao i Jemen i Turkmenistan u kojima je brzina ispod 0,8 Mb/s.

Veličina zemlje svakako utiče i na brzinu interneta. Na primjer, zemlje poput Luksemburga ili Lihtenštajna imaju određenu prednost, jer moraju da pruže isti nivo internet usluge na manjem području u odnosu na veće zemlje kao što su Njemačka ili Italija, što je u njihovom slučaju tehnički kompleksnije i svakako skuplja investicija.

Francuska je imala dobre rezultate tokom 2021. i 2022. čak i ako istraživanje ne uzima u obzir regionalne razlike. Isključujući zemlje s manje od milion stanovnika, francuska mreža fiksnog interneta je treća u svijetu, iza Tajvana i Japana.

Region na začelju Evrope

Na donjem kraju liste su Bosna i Hercegovina i Albanija kao zemlje s najsporijom internet brzinom, prosječne brzine preuzimanja mogu pasti i ispod 20 megabita u sekundi.

U BiH su brzine 8,16 Mb/s u prosjeku, što je na nivou 2017. godine kad je globalno mjerenje kable.co.uk kompanije u pitanju.

Hrvatska i Slovenija spadaju među zemlje s prosječnim brzinama download-a od 20 do 49 Mb/s dok Srbija zauzima bolje mjesto s brzinama od 50 do 99 megabita u sekundi.

U Hrvatskoj su brzine 20,74 Mb/s, a u Sloveniji 38,15 Mb/s. Srbija ima prosječne download brzine od 51,84 Mb/s, što je za 250 posto veća brzina nego što je imaju hrvatski građani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.