NavMenu

GDi Gisdata razvija informacijski sustav prostornog planiranja Republike Srpske

Izvor: eKapija Utorak, 11.01.2011. 13:56
Komentari
Podeli

GDi Gisdata, jedna od vodećih tehnoloških tvrtki u regiji te najveća tvrtka za geoinformatiku u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u prosincu je sklopila ugovor s Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske o isporuci informacijskog sustava za prostorno planiranje. Riječ je o drugoj fazi projekta koji će objediniti sve relevantne prostorne podatke te u konačnici omogućiti punu implementaciju prostornog informacijskog sustava Republike Srpske.

Uz brojne funkcionalne i operativne prednosti nova platforma osigurava i jednostavnost korištenja. Sustav se temelji na svjetski vodećoj ESRI ArcGIS Server poslužiteljskoj tehnologiji te standardnoj GDi Gisdata Web GIS aplikaciji prilagođenoj potrebama korisnika. Na taj se način uvelike smanjuje vrijeme potrebno za puštanje sustava u rad i obuku te osigurava brzo uključivanje svih korisnika u svakodnevne operacije.

Predsjednik Uprave GDi Gisdata grupe, Boran Lončarić, ukazao je na stručnost tvrtke u segmentu uspostave sustava prostornog planiranja, a koja se ogleda u brojnim uspješnim projektima koji su tijekom proteklih godina provedeni kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

"U svakom od sličnih projekata – poput Geoportala za Državnu Geodetsku Upravu Republike Hrvatske ili Upravu za nekretnine Crne Gore – uvijek se oslanjamo na interna rješenja koja razvijamo korištenjem vlastitih resursa. Time osim osiguravanja dodane vrijednosti za klijenta ujedno aktivno sudjelujemo na regionalnom izvozu znanja naših stručnjaka. Posebno nam je zadovoljstvo što smo ovaj posao dobili u žestokoj međunarodnoj tržišnoj utakmici gdje su naša kvaliteta i iskustvo u mnogobrojnim GIS implementacijama u Hrvatskoj i regiji došli do izražaja", napominje Lončarić.

S obzirom na to da se Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske do sada nije koristilo ovako sveobuhvatnim informacijskim sustavom u segmentu prostornog planiranja, nova će platforma omogućiti razinu integriranog upravljanja podacima prostornog planiranja koja do sada nije bila moguća. U ovoj će se fazi projekta izvršiti detaljna obrada podataka i usvajanje konačnog dizajna aplikativnog sustava te modela baze podataka. Samim time su na terenu trenutačno angažirani GDi Gisdata stručnjaci različitih profila i struka – od diplomiranih inženjera geodezije, prostornih planera, geografa, do stručnjaka za izradu arhitekture sustava, aplikativnih sustava i prostornih baza podataka.

Projekt je vrijedan nešto više od 190 tisuća eura, a sredstva su osigurana kroz Svjetsku Banku. Ovim isporukom se kompletira prisustvo GDi Gisdata u oblasti prostornog uređenja u Bosni i Hercegovini, jer je ranijim projektom izvršena isporuka Esri GIS softvera za Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.