NavMenu

Počinje gradnja fabrike GS Rama vrijedne oko 10 mil KM - U proizvodnji dijelova za električna vozila i bicikle posao za više od 200 ljudi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.09.2022. 12:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustracija
Njemačka kompanija GS Holding i kompanija Komotin iz Jajca u nedjelju su potpisali ugovor o izgradnji fabrike metalskih proizvoda. U fabrici u Prozoru planirana je proizvodnja dijelova za električna dostavna vozila i bicikla, kao i zapošljavanje nekoliko stotina radnika.

Ugovor su u nedjelju u Travniku, u rodnoj kući Ive Andrića, potpisali direktorica GS Holding Snježana Koepruner i direktor firme Komotin Franjo Dramac, a potpisivanju ugovora prisustvovali su Josip Ledić iz firme Ledić arhitektura i načelnik općine Prozor Rama Jozo Ivančević. Pripremni radovi uskoro će započeti, a izvodit će ih firma Komotin iz Jajca, a za nekih mjesec dana očekuju se sve dozvole i početak gradnje može krene.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik općine Prozor Rama Jozo Ivančević, koji je kazao kako je ovo jako važno za sam kraj, za općinu Rama, jer sa školovanim kadrom i zanimanjem usmjerenim ka proizvodnji pokušavaju se zaustaviti odlazak mladih.

- Mislim da će se sa ovom fabrikom otvoriti dobre mogućnosti za one ljude koji se žele vratiti u svoju zemlju, jer mi hoćemo ovdje da napravimo fabriku u koju će ljudi rado dolaziti i rado raditi - kazala je Kopruner.

Fabrika će poslovati pod nazivom GS Rama koja će arhitekturom fabrike i cijelog prostora uvažiti ljepotu okolnog pejzaža, posebno Ramskog jezera, te time dati potreban značaj daljnjem turističkom vrednovanju Rame.

Pročelje fabrike, gledano iz pravca Ramskog jezera, prema projektu, više sliči na ugodan hotel nego na industrijski objekt, a imaće više od 9.000 kvadrata zatvorenog prostora u kojemu će posao imati oko 200 do 250 ljudi.

Vrlo brzo, nakon uhodavanja posla, proizvodni asortiman će biti proširen na dijelove za električna dostavna vozila, čiji razvoj je u završnoj fazi. Osim proizvodnje metalnih dijelova, uz tvornicu će se izgraditi i veliki solarni park za proizvodnju električne energije za potrebe fabrike i za prodaju na tržištu.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 10 mil KM, a Općina Prozor-Rama će učestvovati u novčanoj potpori od 2 mil KM, prenosi lug-prozor.info.Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.