NavMenu

FEAL priprema gradnju novog proizvodnog pogona u Ljubuškom - Investiraju i u solarnu elektranu i vjetropark

Izvor: m-kvadrat Ponedjeljak, 26.09.2022. 11:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring from Pexels)Ilustracija
Pred kompanijom FEAL su brojne investicije i planovi, rekao je u intervjuu portalu m-kvadrat direktor FEAL-a Ante Musa. Među investicijama izdvajaju modernizaciju i proširenje pogon za plastifikaciju u Širokom Brijegu, te je u planu i instaliranje nove preše od 35 MN čime će se dodatno proširiti proizvodnja za oko 8.000T u prešanju.

- U Ljubuškom pripremamo izgradnju novog proizvodnog pogona te izgradnju fotonaponske elektrane Zvizdan nazivne snage 28,5 MW, a u Tomislavgradu novi vjetropark Tušnica. Riječ je o vjetroparku s 11 turbina ukupne snage 72,6 MW, s planiranom godišnjom proizvodnjom 220 GWh. Naglasio bih da je FEAL jedan od pionira ulaganja u obnovljivije izvore energije u BiH. Što se tiče naših investicija u susjednoj Republici Hrvatskoj istaknuo bih izgradnju posve novog, proizvodnog pogona u Karlovcu. Svakako ne smijem preskočiti izgrađen novi poslovno-skladišni objekta u Dugopolju pokraj Splita koji se prostire na gotovo 5.000 m2 - rekao je Musa.


U intervjuu se navodi, između ostalog, kako je FEAL razvio FNE rješenja koja omogućuju prihvat većine komercijalno dobavljivih fotonaponskih modula, a svaka konstrukcija posjeduje mogućnost prilagodbe različitim dimenzijama solarnih panela. FNE 2000 je sistem razvijen za montažu na zemlji i različite tipove temeljne konstrukcije. Kompletno rješenje dizajnirano je za brzu, jednostavnu i čistu montažu na licu mjesta, bez dodatnih zahtjeva za obradom. Osim FNE 2000, razvili su i sistem FNE 1100 koji je namijenjen za montažu na krovu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.