NavMenu

Dogodine novih pet miliona litara mlijeka u RS

Izvor: Nezavisne novine Subota, 24.09.2022. 09:30
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je u petak da će programom podjele junica farmerima biti riješen problem pada proizvodnje mlijeka u Srpskoj, te je najavio da bi naredne godine, kao efekat primjene programa, u Srpskoj trebalo da bude obezbijeđeno novih pet miliona litara mlijeka.

- Krajem prošle godine u Evropi, ali i kod nas, pala je proizvodnja mlijeka, što nije zabrinjavajuće, ali je trebalo reagovati, pa smo obezbijedili sredstva za nabavku junica - reakao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

Kako je naglasio, do sada je u Srpsku stiglo oko 900 grla, te dodao da se jedan program radi u saradnji sa mljekarom u Kozarskoj Dubici, jedan sa mljekarom Pađeni iz Hercegovine, a planirano je i da se realizuje u saradnji sa mljekarom Dule u Bijeljini.

- Očekujemo novih 1.000 junica naredne godine koje će nakon telenja obezbijediti novih pet miliona litara mlijeka - naglasio je on.

Pašalić je rekao da su u Hercegovinu stigla prva grla, a riječ je o nabavci 200 novih gravidnih grla iz Češke i Austrije, rasa simental, da je ukupna investicija je oko 1,3 mil KM, od čega je resorni ministarstvo obezbijedilo oko 700.000 KM, a ostatak sami proizvođači i lokalne zajednice.

- Najviše junica biće podijeljeno na području Gacka - 45, a manji broj u ostalim lokalnim zajednicama Hercegovine i Romanije - naveo je Pašalić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.