NavMenu

U Banovićima će se graditi solarna elektrana od 10 MW, proizvodiće struju za rudnik

Izvor: Klix Četvrtak, 22.09.2022. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Početkom iduće godine u Banovićima bi trebala početi izgradnja najjače solarne elektrane u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Klix.ba načelnik te općine Bego Gutić. Kako se saznaje, proizvedena električna energija inicijalno će se koristiti za rad tamošnjeg rudnika uglja.

Elektroprivreda BiH i Općina Banovići ulaze u zajednički projekt izgradnje solarne elektrane u ovoj općini koja je poznata po tradicionalnoj proizvodnji uglja. Prema prvim informacijama, vrijednost investicije je 15 mil KM.

Kako je za Klix.ba kazao načelnik Banovića Bego Gutić, solarna elektrana bi trebala biti jačine do deset megavati te će po svojim karakteristikama biti najjača ovakve vrste u Tuzlanskom kantonu, ali i Bosni i Hercegovini.

- Za deset do 15 dana očekujemo zvanično potpisivanje ugovora s Elektroprivredom BiH jer su nam ostala na dogovaranju još dva detalja. Čim to dogovorimo, zvanično ćemo objaviti potpisivanje dokumenta. Oni su investitori, a mi im za izgradnju te solarne elektrane dajemo zemljište na korištenje u vremenskom periodu od 25 godina - kazao je Gutić.

Prema trenutnim tržišnim cijenama vrijednost investicije je okvirno 15 mil KM, a prema Gutićevim riječima, nakon potpisivanja ugovora Elektroprivreda BiH će odmah objaviti tender za projektovanje elektrane i izvođača radova.

- Mi smo insistirali da električna energija proizvedena u ovoj elektrani bude direktno usmjerena Rudniku mrkog uglja u Banovićima, s obzirom na to da se radi o zemljištu koje je u općinskom vlasništvu, a nalazi se u neposrednoj blizni pogona rudnika, površinskog kopa i transportnog sistema. Prema trenutnim informacija, otprilike će tako i biti - otkrio nam je Gutić.

Dugoročno, ovaj projekt bi pozitivno mogao utjecati na banovićki rudnik u vidu ušteda novca koji je namijenjen za električnu energiju, a s druge strane Gutić ističe da se šalje i pozitivna poruka vezano za proizvodnju "zdrave, odnosno zelene" energije.

- Pokazujemo da se to može raditi i u 100-postotnim rudarskim sredinama. Cilj nam je da razbijamo tabue jer smo mi ušli i u određene projekte energetske dekarbonizacije sa Svjetskom bankom i UNDP-ijem te i na ovaj način šaljemo poruku da možemo uspjeti u proizvodnji čiste zelene energije kao općina koja je ovisna o rudarstvu i rudniku - naglasio je Gutić.

Ukoliko se sve bude odvijalo predviđenom dinamokom, početkom iduće godine mogla bi početi izgradnja solarne elektrane, a rok za završetak radova je 18 mjeseci. Instalacija elektrane predviđena je na lokalitetu Selo II – Mjesna zajednica Banovići Selo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.