NavMenu

Kvalitetnom promocijom do boljih turističkih rezultata

Izvor: eKapija Subota, 08.01.2011. 09:24
Komentari
Podeli

Turizam u BiH je pored energetike, zdrave hrane i šumarstva četvrta razvojna šansa BiH.

Međutim, ovom razvojnom sektoru koji bi trebao da državi donosi novac lome se krila, tvrdi Enes Arifhodžić, direktor Turističke zajednice FBiH.

On kaže kako su prema izmjenama i dopunama Uredbe o članarinama u turističkim zajednicama, te Uredbe o boravišnoj taksi, koje su donesene u junu 2004. godine, turističke zajednice obavezne su da izdvajaju sredstva za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa.

"Iznos koji turističke zajednice izdvajaju za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa povećan je na 25 posto. Samo u ovoj godini turističke zajednice su usmjerile skoro tri miliona KM za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, a od 2004. godine, izdvojeno je oko deset miliona KM. Gledajući na ove podatke možemo samo pretpostaviti kakvi bi bili efekti da smo ova sredstva usmjerili u promociju turizma", pojašnjava Arifhodžić, naglašavajući kako TZ nema ništa protiv kulturno-historijskog nasljeđa.

Međutim, kako smatra Arifhodžić, nisu TZ te koje trebaju da brinu o kulturno-historijskom nasljeđu, to je opće društveno blago, što znači da bi cijela zajednica treba da vodi računa o njemu i da osigura sredstava za njegovu zaštititu. On pojašnjava kako se na ovaj način TZ sužava prostor.

"Zemlje koje ulažu značaj na sredstva u razvoj turizma ostvaruju i značajne prihode. Da se uz kvalitetnu promociju rezultati mogu postići u vrlo kratkom vremenu, vidi se na primjeru Hrvatske, koja je uvrštena među deset najpoželjnijih destinacija u svijetu", kaže on, naglašavajući kako turizam treba da bude okosnica privrednog razvoja BiH, s obzirom da je on jedan od glavnih generatora ekonomije u svijetu, jer preko 50 privrednih grana direktno je vezano za sektor turizma.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.