Izvor: eKapija | Petak, 07.01.2011.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sporazum vrijedan 16 miliona dolara: USAID krediti putem UniCredit Bank

(Foto: b)

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i UniCredit Bank potvrdili su nastavak suradnje do oktobra/listopada 2016. godine. Potpisom Ugovora o garantnom fondu, produžena je garancija USAID-a na kredite iz sredstava Banke namijenjene pravnim osobama/licima.

Garancija vrijedi za poduzetničko bankarstvo, mala i srednja privatna poduzeća i ciljano je usmjerena na poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju i preradu hrane, drvopreradu i turizam, saopćeno je iz UniCredit Banke.

Krediti se kreću u iznosu od 15.000 do 1 milijun dolara uz kamatnu stopu od 7,99%. Rok za povrat kredita je 30.09.2016. godine.

UniCredit Bank i USAID imaju najdužu suradnju u garantnom kreditiranju u BiH, a sve s namjerom stimuliranja ciljanih sektora gospodarstva. Krediti se odobravaju iz sredstava Banke, a USAID garantira za 50% iznosa plasiranog kredita.

Iz banke navode da je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.