NavMenu

Automat za iznenađenje: Umjetnost umjesto cigareta

Izvor: Fena Petak, 07.01.2011. 08:36
Komentari
Podeli

Sve je više automata za cigarete iz kojih kada se ubaci novac, izađe ne kutija s cigaretama već malo umjetničko djelo koje se može pokloniti ili koristiti kao predmet za ukras, prenio je Deutsche Welle.

Bad Muenstereifel je mjestašce na zapadu Njemačke, omiljena turistička destinacija s vrlo dobro očuvanim srednjovjekovnim gradskim jezgrom. Na zidu jedne od kuća u samom središtu uočljiv je bijeli automat za cigarete iz 60-ih godina s velikim crvenim natpisom: "Umjetnost iz kutije". Kada se ubace kovanice vrijednosti šest eura, iz njega izlazi mala kutija - ali ne s cigaretama, već s minijaturnom ručno izrađenom grafikom.

Autorica je Julia Brick, koja se prije četiri godine doselila iz Dusseldorfa u Eifel, kraj u kojem se nalazi taj gradić. Sklona umjetnosti vrlo brzo je primijetila da sve prodavaonice suvenira imaju istu ponudu, i to one stvari koje se mogu kupiti bilo gdje. Umjetnički nadarena, počela je skupljati sitnice - neobičan kamen, koru drveta ili grančicu i umjetnički ih obrađivati.

Nastale su minijature u različitim materijalima, crteži specifičnih građevina tog kraja, tipičnih biljaka ili životinja, neobičnih lokalnih znamenitosti. Zapakirane u male bijele kutijice moguće ih je kupiti - u antikvarnim, u međuvremenu u potpunosti restauriranom automatu za cigarete.

"Na ovaj način ja sam neovisna od bilo kakvih dućana, galerija i radnog vremena. Mogu ići bilo gdje i tamo gdje prodavaonica ili izložbenih prostora nema, i postaviti svoj automat", objašnjava Julia Brick.

Za sada postoji 16 ovakvih automata koje su na zidove kuća postavili Julia i njen prijatelj i suradnik Hector Goby. On preko interneta dolazi do starih automata za cigarete, popravlja ih i restaurira, iznova lakira, a onda zajednički traže adekvatno mjesto za njihovo postavljanje, kontrolira da li funkcionira sve kako treba i redovito ih puni novim rukotvorinama.

Mušterije su oduševljene i čak kažu da su prejeftini, tvrdi Hector. Jedan komad košta šest eura - kao kutija cigareta, i to svako sebi može priuštiti, kaže Julia.

Za ovu godinu imaju i novu ideju - sastaviti turistički vodič kroz Eifel duž linije svih postavljenih automata. Na taj bi način zainteresirani turisti mogli obići taj vrlo lijep kraj i na svakom automatu doživjeti novo umjetničko iznenađenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.