NavMenu

Netflix eksperimentiše sa različitim modelima prikazivanja serija

Izvor: Euronews Srbija Ponedjeljak, 19.09.2022. 14:39
Komentari
Podeli
(Foto: Tumisu from Pixabay)
Netflix je prije nešto više od decenije na tržište televizijskih sadržaja uveo ogromnu promjenu. Umjesto da gledaoci čekaju po nedelju dana na epizodu neke nove serije koju vole da gledaju, na toj platformi mogli su da ih "bindžuju", odnosno, dobiju pristup svim epizodama odjednom.

Međutim, nedavni gubici primorali su kompaniju da razmatra promjenu svog pristupa, pa čak dovelo i do medijskih spekulacija da gledanje svih epizoda odjednom odlazi u istoriju.

Naime, u eri strimovanja u kojoj je ponovo "u modi" tradicionalne forme prikazivanja, koji gledaocima omogućavaju da željno očekuju sljedeću epizodu serije, Netflix je ostao jedini striming servis sa strategijom "sve odjednom".

O serijama kao što su "Kuća zmaja" i "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" sa HBO, odnosno Amazon Prime servisa pisaće se i pričati duže od dva mjeseca, koliko će biti potrebno da budu emitovane sve epizode, pa je jasno zašto bi i Netflix želeo da isproba tradicionalni model.

Da je gigant spreman da istražuje tu mogućnost, dokaz je četvrta sezona serije "Stranger Things", koju je za razliku od svojih ostalih "perjanica" striming servis objavio u dva dijela. To je značajno uticalo na rezultate u drugom tromjesečju poslovanja kompanije, kada je kompanija zabilježila gubitke mnogo manje od očekivanih.

I mada nema nikakvih zvaničnih naznaka da bi do promjene dosadašnje prakse moglo da dođe, kompanija nastavlja sa eksperimentisanjem. Na primjer, kod nekih serija koje nisu sa engleskog govornog područja, Netflix isprobava nedjeljni raspored prikazivanja. Takođe, u nekim delovima svijeta, gledaoci neke popularne serije dobijaju "na kašičicu", upravo iz tog razloga.

Plan je da se krajem godine treća sezona dokumentarne serije "Neriješene misterije" emituje tokom perioda od tri nedelje, a možda i najambiciozniji projekat "Cabinet of Curiosities" Giljerma Del Tora biće objavljivan tokom pet dana.

Osim eksperimentisanja sa načinom objavljivanja, kompanija je najavila uvođenje naplaćivanja dijeljenja šifre, kao i jeftiniji paket pretplate za one kojima ne bi smetalo da im gledanje filmova i serija prekidaju reklame.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.