Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 05.01.2011.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH: Muškarci plaćeni 7,8 odsto više od žena

(Foto: b)

Pripadnice nježnijeg pola u BiH su na svojim radnim mjestima za 74 marke mjesečno, ili za 7,8 odsto, slabije plaćene od muškaraca, pokazalo je istraživanje portala posao.ba.

U generalnom poretku muškarci u BiH bolje zarađuju, pa je tako najveća neto plata "jače polovine" na poziciji finansijskog direktora i iznosi 11.000 KM, a za ženu na poziciji prodajnog menadžera - 6.700 KM.

Interesantno je da je, prema ovom istraživanju, razlika u platama muškaraca i žena veća u privatnim nego u državnim firmama.

"Takođe, strani vlasnici kompanija u BiH prave veće razlike u platama između žena i muškaraca od domaćih kompanija", kažu zaposleni na portalu posao.ba.

U institucijama i NVO koje se zalažu za ravnopravnost polova nisu iznenađeni činjenicom da pripadnice nježnijeg pola zarađuju manje od muškaraca. Prema riječima Samre Filipović-Hadžiabdić, direktorice Agencije za ravnopravnost polova BiH, pojedine ranije analize su pokazivale da su žene u Evropi za čak 16 odsto plaćene manje od muškaraca.

"Po našem podatku, razlike u platama muškaraca i žena u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji iznose od 2,1 do 10,5 odsto. Analize rađene u BiH pokazale su da su najveće razlike u platama između muškaraca i žena bez diplome, a ona iznosi 173 marke mjesečno u korist muškaraca. I te kako ima prostora da se smanji razlika između primanja muškaraca i žena", kaže Filipović-Hadžiabdićeva.

Snežana Šešlija, predsjednik Udruženja građana "Tolerancijom protiv različitosti" (ToPeeR) iz Doboja, naglašava da bi žene trebalo aktivnije da se bore za svoja prava.

"Ne samo da ima poslodavaca, nego i onih kojih koji donose zakone, koji smatraju da su neki poslovi samo za muškarce, a neki za žene", izdvaja Šešlija.

Dijana Tepšić, službenica za odnose s javnošću Gender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS, kaže da je u oblasti rada i zapošljavanja diskriminacija po osnovu pola i dalje vrlo česta.

"Brojna istraživanja i pokazatelji ukazuju na postojanje diskriminacije i neravnopravnosti po osnovu pola, uključujući mobing, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje. Ove oblike diskriminacije i neravnopravnosti pretežno trpe žene", naglasila je Tepšićeva.

Dio poslodavaca tvrdi da ne vrši polnu diskriminaciju prilikom obračunavanja plata radnika, dok ima i onih koji priznaju da smatraju da "neke poslove ne rade isto muškarci i žene, pa stoga nisu isto ni plaćeni".

Menadžerke bolje plaćene

Zaposleni na portalu posao.ba kažu da je, ipak, primjetan rast prosječnih plata za žene u skoro svim sektorima poslovanja, tako da su pripadnice nježnijeg pola na velikom broju pozicija u BiH čak i znatno plaćenije od muškaraca.

"Na poziciji finansijskog menadžera žene u prosjeku imaju neto platu 1.835 KM, s tim da je maksimalna plata na ovoj poziciji 3.915 KM, dok muškarci imaju prosječnu neto platu 1.391 KM, a maksimalna plata je 3.125 KM", ističu zaposleni na ovom portalu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE