NavMenu

Rukovodstvo MMF-a protiv smanjenja poreskih opterećenja u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.09.2022. 11:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Sastanak Fiskalnog vijeća BiH s rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održan je danas u Sarajevu, a sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog vijeća BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju, te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini. Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova za naredni period: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH su upoznali predstavnike MMF-a s politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Osim Tegeltije, sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, te guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li, direktor Evropskog odjeljenja MMF-a Alfred Kamer, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u Pol Hilbers, šef Misije MMF-a u BiH Alina Ijanku, i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Energija, Industrija, Industrija

Kineski gigant TBEA International Engineering zainteresovan za energetske projekte u RS, prioritet obnova distributivne mreže

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u utorak u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering. U pitanju je kompanija koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana. Na sastanku je razmatran

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.