Izvor: eKapija | Srijeda, 05.01.2011.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neiskorišteno još osam milijardi eura grant sredstava za energetsku efikasnost

(Foto: b)

Iako se EU bori da do 2020. godine dostigne svoj cilj, a to je smanjenje potrošnje energije za 20 posto, grantovi za energetsku efikasnost vrijedni oko osam milijardi eura još su uvijek neiskorišteni.

Marie Donnelly, direkorica direktorata Europske komisije za energiju kaže da je osam milijardi eura namjenjenih za pomoć gradovima kako bi smanjili potrošnju energije još uvijek neiskorišteno.

"Nedavna promjena u propisima osigurala je da do četiri posto kohezionih fondova bude investirano u energetsku efikasnost stambenih zgrada", kazala je ona dodajući da je iznos od osam milijardi eura dostupan za ovu svrhu. Kaže da se oni ne koriste onako brzo kako bi oni to željeli.

Do 21. decembra samo 205 milijuna eura ovih sredstva je relocirano. Zbog toga u idućem periodu kaže Donnelly planiraju održati sastanke s europskim energetskim agencijama i menadžerima kako bi vidjeli što se može promjeniti u njihovim programima.

"Naše procjene pokazuju da neće biti moguće smanjiti potrošnju energije za 20 posto sa sadašnjim setom zakona. To je izazovan cilj i zbog toga to znači da moramo razdvojiti ekonomski rast od rastuće energetske potrošnje", kazala je ona. Do sada, prema njenim procjenama, ostvareno je smanjenje potrošnje energije između devet i 11 posto.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.