NavMenu

Jedan od najznačajnijih projekata - Magično šetalište nova razglednica Banjaluke

Izvor: eKapija Srijeda, 14.09.2022. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Čavić/Banjaluka.rs.ba)
Uz bogat program prilagođen svim generacijama, sinoć je promovisana centralna pješačka zona, čija je rekonstrukcija završena za manje od 150 dana, te kao takva će zasigurno predstavljati novu razglednicu Banjaluke.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, u narednom periodu centar grada će tek da dobije novo ruho.

- Završili smo jedno od najljepših šetališta, koje se proteže od Palate predsjednika pa sve do Narodnog pozorišta Republike Srpske. Naša ideja je svakako da radimo i razvijamo sela, prigradska mjesta, svaki dio naše Banje Luke. Ali, centar grada je naša razglednica. Danas, uz ovo šetalište, grad je dobio jednu potpuno novu sliku i dimenziju. Izdvojili smo sredstva da obnovimo i kuću Milanovića. Kada završimo taj projekat, naš grad će dobiti jedan muzej, biblioteku. To je objekat koji je star preko 130 godina i zaslužuje da dobije novi izgled – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Dodatno, poručio je kako tu nije kraj velikim projektima koji će da promjene izmjene centar grada.

- Gradićemo Centralno spomen – obilježje, hotel Palas želimo da rušimo pa da ponovo gradimo jedan moderan objekat, hotel sa pet zvjezdica. Tu je sada i ovo moderno šetalište, pa kuća Milanovića koju ćemo renovirati. Time ćemo zaokružiti jednu potpuno novu dimenziju našeg grada- rekao je on.

Dodao je kako je Banjaluka krajiška ljepotica, koja će biti sve ljepša, te da je uvjeren da će sugrađani, ali i brojni turisti uživati u ovom gradu.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo poručila je kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata koje je Grad realizovao u ovoj godini.

- Ovaj projekat je zahtjevao multisektoralnu saradnju svih naših odjeljenja u Gradskoj upravi. Uređenje i rekonstrukcija dijela zone šetališta u početku je podrazumijevala i zatvaranje ugostiteljskih objekata koji posluju ovdje. Ipak, kako bi nadoknadili sve to, Grad je izdvojio blizu 150.000 KM za doprinose za radnike svih ovih lokala sve do nove godine – poručila je savjetnica Šukalo.

Dodatno, kako je istakla, ovo je bio izuzetno zahtjevan projekat.

- Pored rekonstrukcije same infrastrukture unutar zemlje, dakle pločnika i zelenila, mi smo se bavili ovom cjelinom na drugačiji način i razmatrali smo kako ovaj potez može da izgleda u budućnosti. Kao što vidite, šetalište je uređeno po principu da se oslobode fasade, te će iste na ovim objektima biti naknadno uređene, a sve kako bi dobili izgled štališta kao u većim metropolama – dodala je ona.

Poručila je kako su radovi koštali nešto više od milion maraka, te da su trajali mnogo kraće nego što je bilo predviđeno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.