NavMenu

Beskamatni krediti za mala i srednja preduzeća u Kantonu Sarajevo dostupni i u ASA banci

Izvor: eKapija Utorak, 13.09.2022. 09:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Od juče je beskamatna kreditna linija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo dostupna i u ASA "Naša i snažna" banci, u kojoj je privrednicima na raspolaganju 19 mil KM.

Nedavno su BBI i UniCredit banka također objavile javne pozive, čime je sa ovim jučerašnjim cjelokupan iznos od 100 mil KM sa pozicije Ministarstva privrede dostupan privrednicima s područja KS.

- Očekujemo da će ova kreditna linija pospješiti rast i unaprijediti poslovne aktivnosti, otvoriti nova radna mjesta, te proširiti proizvodne procese u našim kompanijama. Kada se saberu svi naši programi podrške i poticaja koje smo realizirali u toku 2021. i koje realiziramo ove godine, mi smo uložili u privredu oko 300 mil KM - istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Iako je prošla godina bila u znaku stabilizacije poslovanja, ministar dodaje da je privreda Kantona zabilježila dobre rezultate. Ukupan prihod svih kompanija u FBiH u 2021. iznosio je 55,3 mlrd KM, od čega su 20,3 mlrd KM prihodi kompanija s područja KS.

- Također, kompanije iz Kantona Sarajevo prednjače i po broju zaposlenih i po dobiti, tako da se nadamo da će Kanton nastaviti trend pozitivnog privrednog razvoja i u ovoj godini. Očekujemo da će veliki udio u tome imati i ova beskamatna kreditna sredstva, kao i da će banke realizirati cjelokupan iznos od 100 mil KM već do proljeća naredne godine - istakao je ministar Delić, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Podsjećanja radi, poticajna kreditna sredstva finansiranja namijenjena su malim, mikro i srednjim preduzećima za osiguranje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicije, kao i finansiranja nabavki trajnih obrtnih sredstava.

Javni poziv i zahtjev za odobrenje finansiranja dostupni su na web stranici Ministarstva privrede na linku i na web stranici banke na linku.

Podnošenje zahtjeva moguće je, osim uobičajenog, i u online formi na adresi: kreditna.linija@asa-banka.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije

Vlada RS usvojila izmjene Zakona o deviznom poslovanju - Dozvole za mjenjačke poslove izdavaće Agencija za bankarstvo

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, koji će biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kako se navodi u saopštenju Vlade, brojni su razlozi za donošenje ovih izmjena i dopuna zakona, a prije svega radi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne konkurencije, unapređenja postupka licenciranja mjenjača i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.