NavMenu

UVODNIK

Izvor: eKapija Utorak, 13.09.2022. 09:48
Komentari
Podeli
Vedrana Marković (Foto: eKapija)Vedrana Marković
Grad na dvije rijeke, u podnožju dvije planine. Sasvim dovoljno da vas zainteresuje o kom mjestu je riječ, bilo kao turistu ili preduzetnika.

Smješten na ušću Sane u Unu, na obroncima Kozare i Grmeča, za Novi Grad kažu da je "biser koji krasi sjeverozapad zemlje". Ovdje je priroda bila izdašna i obdarila ga mnogim ljepotama – plodnom zemljom, bogatim izvorima, šumama i rijekama. Zato se tamo najviše ponose upravo onim što im je priroda podarila.

Posebnu pažnju treba posvetiti Uni – "jednoj jedinoj", koja je možda i najveće blago ovog kraja. Una ili, kako je još zovu, "krajiški mediteran", prepoznatljiva po živopisnoj ljepoti, smaragdno zelenoj boji i velikom broju sedri, idealna je za razvoj avanturističkog, ribolovnog, kamping i sličnih vidova turizma.

Najveća šansa ove opštine leži u razvoju banjskog turizma i to kroz postojeći banjsko-rekreativni centar Lješljani. Termomineralna voda na lokalitetu Lješljani pripada jedinstvenom, veoma rijetkom tipu voda u svijetu. Ukoliko bi došlo do unapređenja infrastrukture na ovom području, izgradnje smještajnih kapaciteta i zatvorenog bazena, opština bi imala dobru šansu za ekonomski prosperitet.

Opština Novi Grad smještena je na granici sa Republikom Hrvatskom. Iako je veoma privlačna investitorima zbog blizine EU, granični prelaz sa Hrvatskom je zatvoren za teretni saobraćaj. To je donijelo veliku štetu privredi cijele regije u proteklim godinama, zbog čega su lokalne vlasti u Novom Gradu konstantno radile na tome da takvo stanje promijene.

Nakon prekategorizacije graničnog prelaza Novi Grad–Dvor, a što bi se moglo desiti uskoro, u Opštinskoj upravi očekuju da će interesovanje investitora biti i veće.

Novim Grad je dobro povezan sa glavnim drumskim i željezničkim putnim pravcima, kao i sa aerodromima, riječnim i morskim lukama. U opštini se nalazi granični prelaz za željeznički saobraćaj, međunarodni promet putnika, vozila i robe Dobrljin-Volinja, dok je u planu izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad. Gledajući njegovu poziciju, nije ni čudo što je bio "jedna od najvažnijih raskrsnica drumskog i željezničkog saobraćaja u bivšoj Jugoslaviji".

Značajna su i nalazišta mrkog ulja, ležišta bentonita, gipsa i dolomita. Ne treba zaboraviti da opština očekuje iskorištavanje potencijala u oblasti energetike i rudarstva kroz pokretanje Rudnika Lješljani. Prvi radovi, prema najavima koje imamo od koncesionara, desiće se tokom sljedeće godine.


Ono što investitori treba da znaju, značajan potencijal za razvoj u opštini Novi Grad imaju postojeće grane u oblasti prerađivačke industrije sa dugom tradicijom – drvoprerađivačka, tekstilna i mašinska i metalna industrija. Značajan, a nedovolјno iskorišćen potencijal, imaju sektori polјoprivrede i turizma uz sve prirodne resurse i dobre klimatske uslove.

Treba dodati i to da je Novi Grad 2019. godine stekao status opštine sa povolјnim poslovnim okruženjem.

"Mjesto novih ulaganja, jedinstvenih doživljaja i zdrave sredine" - tako glasi poziv lokalne vlasti investitorima, posjetiocima i turistima da dođu u grad u naručju Une i Sane, a u sklopu vizije razvoja opštine za budući period.

Pred vama je, dragi čitaoci, još jedan bilten iz projekta Skeniranje opština i gradova u RS. Pogledajte kakve sve potencijale krije ovaj kraj i možda baš nekom od vas dođe ideja za nove investicije.

Vedrana Marković, urednica biltena


Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Građevina

Javni poziv za sistem vodosnabdijevanja na lijevoj obali Trebišnjice

Grad Trebinje objavio je 8. aprila javni poziv za izvođenje radova za sistem vodosnabdijevanja na lijevoj obali Trebišnjice. Kako se navodi u pozivu, riječ je o jednom od projekata vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Republici Srpskoj, za koje je Bosna i Hercegovina dobila kredit od Evropske investicione banke. Svi zainteresovani ponuđači tendersku dokumentaciju, kako se navodi u pozivu, mogu da preuzmu u prostorijama Grada Trebinje,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.