NavMenu

Od odmora i lađarenja do ribolova - Šta skrivaju novogradske "ljepotice" Una i Sana?

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2022. 08:08
Komentari
Podeli
(Foto: Mladena Bolta)
Una i Sana, dvije ljepotice Novog Grada, veliki su mamac za turiste koji svakog ljeta dolaze u ovaj grad u potrazi za odmorom i rashlađivanjem. Oaze mira i ljepote, ali i dobre zabave i avanture - tako opisuju atraktivnost ovih rijeka u lokalnoj upravi.

Novi Grad ima veliki potencijal za razvoj ribolovnog turizma upravo iz razloga što se nalazu na ušću Sane u Unu, kaže Edib Džaferbegović iz Sportsko-ribolovnog udruženja Novi Grad.

Osim toga, tu su i manje rijeke Vojskova i Japra sa svojim ribljim bogatstvom, kao pritoke Une i Sane.

- Imamo ukupno 186 kilometara vodotokova. Veliko bogatstvo naših rijeka ogleda se u činjenici da u ovom području obitava veliki broj slatkovodnih riba i to preko 40 vrsta, od kojih su najpoznatije mladica, pastrmka, lipljen, som, štuka, šaran, plotica, škobalj i druge. To znači da se preko cijele godine moze obavljati sportski ribolov, naravno, uz poštovanje lovostaja i mrijesta – kaže Džaferbegović i ističe da se na ovom području intenzivno mrijesti mladica što govori o čistoći vode.

Sportsko-ribolovno društvo Novi Grad broji 300 članova, ima dvije sekcije i to mušičarsku i lov ribe na plovak, organizuje malu školu ribolova, kao i školu mušičarenja i školu ribolova, a gazduje sa 186 km vodotoka i dva prirodna mrijestilišta mladice.

Šansu za privredni razvoj u Opštinskoj upravi Novi Grad vide u ribolovu.

- Ribolov je na području opštine Novi Grad vrlo atraktivan zbog toga što na potezu od jedan kilometar postoje dvije staze sa tri vrste ribolova - lov ribe na plovak i spin na Sani i lov mladice na Uni, te je moguće mušičarenje iz čamca, što je rijetkost – kaže nam Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

(Foto: Sportsko-ribolovno društvo Novi Grad)

Naglašava da je Una jedina rijeka u širem okruženju na kojoj se 90% slatkovodnih vrsta riba može loviti na mušicu.

- U rijekama Una i Sana, na području Novog Grada, obitava 95% slatkovodnih riba, a Japra i Vojskova su prirodna mrijestilišta zaštićene vrste ribe mladice, što je rijetkost u Evropi. Društvo koje djeluje u domenu ribolova, godišnje izda 2.500 dnevnih dozvola za ribolov, što dovoljno govori o velikom potencijalu ribolovnog turizma u Novom Gradu za ljubitelje ove aktivnosti iz cijele regije – navodi Drljača.

Edib Džaferbegović iz Sportsko-ribolovnog udruženja Novi Grad kaže da redovno poribljavaju sve vodotokove i brinu o vodama, organizuju opštinska takmičenja i revijalne kupove u svim kategorijama sportskog ribolova te održavaju edukativne aktivnosti sa mladim ribolovcima, odnosno, malu školu ribolova.

- Zbog ovakve raznolikosti u vrstama riba, naše područje posjećuju redovno ribolovci iz cjele BiH a naročito iz okolnih opština što dokazuje 2.400 prodatih dnevnih dozvola tokom prošle godine. Vrlo često nas posjećuju i ribolovci drugih država, Srbije, Hrvatske, Slovenije, kojima je ovo područje neotkriveni biser – ističe Džaferbegović.


Naglašava da ribolovno udruženje ima u planu urediti posebne staze za regionalna i državna takmičenja, potom povećati poribljavanja, urediti i zaštititi mrijestilišta u dijelovima rijeka gdje se već obavlja mrijest.

- Osim toga, nastojimo što više promovisati sportski ribolov preko društvenih mreža i TV reportaža.

(Foto: Turistička organizacija opštine Novi Grad)
S druge strane, kako se može govoriti i o avanturama i dobroj zabavi na rijekama, najvažnija je manifestacija "Una regata - lađom niz Unu", koja se održava posljednje subote u julu od 2012. godine i čiji je cilj promocija unske lađe kao novogradskog brenda.

- Novogradska lađa je specifična u odnosu na lađe uzvodno i nizvodno od Novog Grada, a karakteriše je specifičan način upravljanja - čakljom i veslom. Područje rijeke Une na području opštine Novi Grad pripada zaštićenom području Park prirode Una koji je Vlada RS proglasila 2019. godine – kaže opštinski načelnik Miroslav Drljača.

"Una regata" je internacionalnog tipa i okuplja oko 700 učesnika iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije, SAD-a i drugih zemalja.Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.