Izvor: eKapija | Utorak, 04.01.2011.| 11:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bez educiranih projekt menadžera nema ni sredstava iz fondova

(Foto: b)

Bez educiranih projekt menadžera koji znaju upravljati projektima i pisati ih BiH nema velike šanse da povuče bespovratna sredstva koja će biti dostupna kroz predpristupne fondove EU-a.

Zbog toga se Udruženje za upravljanje projektima u BiH odlučilo u suradnji s Univerzitetom Vitez pokrenuti odabir najboljih kadrova koje će u idućem razdoblju educirati kao projekt menadžere.

Slobodan Lukić, predsjednik ovog Udruženja, smatra da se u odnosu na Srbiju i Hrvatsku koje su kasno krenule sa edukacijom kadrova kod nas sa pripremama krenulo na vrijeme. Tako već za desetak dana planiraju raspisati poziv za one koji žele da se educiraju za projekt menadžere. Njih 250 ove godine planiraju provesti kroz C (praktično) i D nivo (teoretsko poznavanje projekt menadžmenta).

Prijaviti se mogu svi koji imaju visoku školsku spremu, aktivno poznaju engleski jezik i rad na računaru. Lukić kaže da intezivno koriste iskustva susjednih zemalja kako ne bi napravili greške koje su oni pravili. "Naime, Hrvatska nije uspjela povući dvije milijarde, a Slovenija milijardu eura iz EU fondova zato što nisu imali kadar osposobljen za pisanje projekata", kaže Lukić.

Zato je plan Udruženja u idućih pet godina educirati 1000 projekt menadžera što znači da bi godišnje trebali obučiti negdje oko 200 njih koji bi radili projekte po standardima EU.

U BiH prema njegovim riječima trenutno ima sedam projekt menadžera koji su certificirani za vođenje projekata odnosno imaju certifikat za nivo C, a oko tridesetak njih ima certifikate projektnog suradnika –razina D.

Budući da je za BiH, kaže Lukić, predviđeno negdje oko četiri milijarde eura iz sredstva iz EU fondova ukoliko se ne fokusiramo na obrazovanje ovih kadrova nećemo imati ljude koji će moći uraditi te projekte na osnovu kojih ćemo dobiti bespovratna sredstva.

Zbog toga očekuje da ovaj projekt podrži i Vijeće ministara BiH i entitetske vlade jer se radi o projektu od velikog značaja za bh. gospodarstvo budući da će sredstva koja se budu dobila iz tih fondova značiti mnogo za njegov oporavak.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.