NavMenu

Siguran otkup voća i povrća kroz PZ Agronova u Novom Gradu - U planu i pogon za preradu i kvalitetnije skladištenje

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2022. 08:08
Komentari
Podeli
(Foto: PZ Agronova)
Poljoprivredna zadruga Agronova bavi se kooperantskom i vlastitom proizvodnjom, kao i otkupom domaćeg voća i povrća. Zadrugu je 2018. godine osnovalo pet malih proizvođača, a okuplja oko 30 kooperanata sa kojima ima potpisan ugovor.

U njihovom otkupno-distributivnom centru u Svodni kod Novog Grada vrši se otkup i skladištenje svježih poljoprivrednih proizvoda, odakle se dalje plasiraju potrošačima.

- U sklopu centra posjedujemo i vlastitu maloprodaju, gdje vršimo prodaju svježeg povrća i voća, te prerađevina naših kooperanata. Posjedujemo i manju poljoprivrednu apoteku, za potrebe kooperanata, ali i za slobodnu prodaju, te raznog sitnog alata i potrepština za domaćinstvo. Za sada smo zadovoljni poslovanjem našeg centra, s tim da svakodnevno radimo na unapređenju i proširenju našeg djelovanja i uređenju poslovnog prostora – navode iz PZ Agronova.

Tokom prošle godine zadruga ja otkupila oko 100 tona povrća i voća, a ove godine, budući da su izdašniji prinosi, očekuju veću količinu otkupa.

- Naš centar mnogo znači poljoprivrednim proizvođačima, jer imaju sigurnost otkupa, svoje proizvode mogu donijeti nama, a i mi nudimo prevoz ukoliko su količine veće. Za sada imamo odličnu saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima, uz uzajamno povjerenje. Uvijek ima prostora za dodatno unapređenja, pa tako i sama saradnja – kažu iz Agronove.

Trenutno proizvode plasiraju u domaće markete, restorane, hotele i u firme koje imaju kuhinju za svoje radnike.

(Foto: PZ Agronova)
- Postoje firme koje se bave preradom u našem okruženju, ali do sada nismo uspjeli da ostvarimo značajniju saradnju – ističu.

Zadruga trenutno nema vlastite prerađivačke kapacitete, ali to bi se moglo promijeniti u bliskoj budućnosti.

- Imamo u planu pokretanje manjeg pogona za preradu voća i povrća u razne pekmeze, ajvar i kiseli program, te hladno cijeđene sokove - navode u PZ Agronova.

Fokus zadruge u narednom periodu biće upravo iznalaženje prostora za preradu i nabavka samih mašina.

- Baziraćemo se i na ostalu unutrašnju infrastrukturu za poboljšanje uslova rada u zadruzi, te osposobljavanje hladnjače za bolje i dugotrajnije skladištenje voća i povrća, kako bi se smanjili gubici na kaliranju i propadanju proizvoda.

U PZ Agronova kažu da su do sada imali podršku Opštine Novi Grad kroz razne oblike saradnje, od savjetovanja do pomoći u vidu podsticaja i finansiranja učešćem u projektima.Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.