NavMenu

Uskoro izgradnja mosta na rijeci Japri i rekonstrukcija dijela saobraćajnice u naselju Gornji Agići

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.09.2022. 07:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / schauhi)Ilustracija
U Opštini Novi Grad predstavili su projekat izgradnje mosta na rijeci Japri i rekonstrukcije dijela saobraćajnice u naselju Gornji Agići, na lokalnom putu L-07 Rađenović most-Mala Novska Rujiška-Gornji Agići.

U Opštini kažu da je u prethodnom periodu na toj lokaciji postojao most za prelaz preko rijeke, dok se nije urušio.

Osnovne dimenzije mosta predviđene ovim projektom su slijedeće:

• ukupna dužina kolovozne ploče je 16,10 m,
• ukupna dužina mosta je 21,46 m,
• ukupna širina mosta iznosi 6,50 m, od čega pješačke staze 2 x 0,75 m i kolovoz 5,0 m.

Rekonstrukcija saobraćajnice sa južne strane mosta projektovana je u dužini od cca 102 m. Rekonstrukcija saobraćajnice sa sjeverne strane mosta projektovana je u dužini od cca 95 m. Širina kolovoza obje pristupne saobraćajnice je 4,00 m sa obostranim bankinama širine od po 0,5 m sa svake strane.

U cilju zaštite puta od posljedica koje su uzrokovane poplavama, izradiće se i nasip na već postojećem nasipu koji svojom visinom nije mogao spriječiti posljedice po putni pravac koje su nastajale uslijed poplava.

Rok za implementaciju projekta je do kraja 2022. godine.

Kako nam je rečeno, Opština Novi Grad je završila projektnu dokumentaciju, te su stečeni uslovi za pokretanje tendera.

Ukupna vrijednost projekta, prema predmjeru i predračunu radova, iznosi 362.649 KM sa PDV-om, od čega će 350.000 KM sufinansirati Vlada Republike Srpske, a preostali dio Opština Novi Grad.

Za opštinu Novi Grad jedan od prioritetnih projekata je izgradnja mosta na lokalnom putu L-07 Rađenović most – Mala Novska Rujiška – Gornji Agići, gdje je došlo je do pucanja mosta na rijeci Japri pod teretom kamiona, početkom marta ove godine.

- Saobraćaj se od tada preusmjerava na putni pravac L-29 Kršlje – Dedići – Donji Agići. Most koji je ranije bio u upotrebi je vojna konstrukcija, a koja je vremenom dotrajala i urušila se pod teretom kamiona koji je bio veći od dozvoljene nosivosti – kažu iz Opštine.

Projekat podrazumijeva izgradnju novog mosta širine 6,5 m, koji će biti siguran za opterećenje
. Riječ je o cjelovitom projektu koji podrazumijeva i pločasti propust i prilaz kako bi se spriječilo zadržavanje vode kod obilnijih padavina.

U Opštini istuču da još nije sprovedena procedura izbora izvođača radova, a projekat se planira završiti do kraja 2022. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.