NavMenu

Novi Grad dobija pješačko-biciklističku stazu dugu 2 kilometra - Do kraja 2022. završetak radova

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.09.2022. 07:54
Komentari
Podeli
Trasa buduće staze (Foto: Opština Novi Grad)Trasa buduće staze
Opština Novi Grad namjerava da gradi pješačku i biciklističku stazu na dijelu magistralnog puta M-14, na dionici od raskrsnice magistralnog puta sa Njegoševom ulicom ka gradu Bosanska Otoka, u dužini od 2.000 metara.

Kako navode iz Opštine, početak dionice je na mjestu prelaska ceste preko željezničke pruge kod nadvožnjaka u naselju Mlakve, dok je kraj na raskrsnici magistralnog puta sa Njegoševom ulicom u Novom Gradu.

Predviđeno je da pješačko-biciklistička staza u dužini od 2 km prati postojeći magistralni put od kojeg je visinski razdvojena betonskim montažnim ivičnjakom.

- Na dijelu postojećih i budućih pješačkih prelaza su predviđeni i spušteni ivičnjaci kako bi se omogućio pristup osobama sa posebnim potrebama. Planirana širina pješačke staze iznosi od 1,5-2,00 m, a biciklističke staze od 2,00-2,75 m – navode u Opštini Novi Grad.

Izrada tehničke dokumentacije za ovaj projekat je u završnoj fazi, a realizacija je planirana do kraja 2022. godine.

- Projekat izgradnje pješačke i biciklističke staze na dijelu magistralnog puta M-14 uvršten je u listu odobrenih projekata Ministarstva finansija Republike Srpske, koje je na osnovu raspisanog javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata sa budžetske stavke Javne investicije za opštine i gradove Republike Srpske u 2021. godini odobrilo sredstva za realizaciju projekta izgradnje pješačke i biciklističke staze u Novom Gradu - ističu u Opštini.

Prema predmjeru i predračunu radova, ukupna vrijednost projekta iznosi 1.189.887 KM sa PDV-om. Vlada RS će za ovaj projekat obezbijediti 700.000 KM, dok će preostala sredstva obezbijediti Opština Novi Grad.

Pogled na trasu buduće staze (Foto: Indir Merdanović)Pogled na trasu buduće staze
Budući da je na ovoj dionici zabilježena povećana koncentracija biciklista, a pogotovo pješaka, u Opštini Novi Grad ističu da se javila potreba za izgradnjom traka za nemotorizovani saobraćaj, a sve to kako bi se saobraćaj odvijao što bezbjednije i efikasnije.

- Postojeće stanje je takvo da se pješaci i biciklisti kreću ivičnim dijelom puta, koji nisu predviđen za njih, te na taj način ugrožavaju svoju, a i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju – navode.

Spajanjem pješačko-biciklističke staze sa Kejom Krajiških brigada dobiće se nova cjelina predviđena za pješake i bicikliste. Na taj način bi se, takođe, postavio osnov za dogradnju novih kilometara staza za nemotorizovani saobraćaj, kažu u Opštini.

Skupština opštine Novi Grad je u oktobru 2021. godine donijela odluku o kupovini dijela poslovnih prostorija u Sportsko–rekreativnom centru Mlakve, pored kojeg će prolaziti buduća pješačko-biciklistička staza.

U sportsko-rekreativnom centru, osim postojećih fudbalskih terena, u pripremi je izgradnja još jednog pomoćnog, a tu je i teniski teren, te će izgradnjom pješačko-biciklističke staze biti omogućeno i da posjetioci bezbjedno dođu do sportskog centra.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

Bogatstvo, blagostanje i moć, zadovoljstvo u poslovnom i privatnom svijetu i sreću po narodnim predanjima donijeće vam biljka pilea peperomioides, popularno nazvana kineski dolar. Baš kao što joj ime govori, svi finansijski stručnjaci i imućni ljudi u svom životnom prostoru posjeduju baš ovu biljku okruglih listića i tanke stabljike. Ali, postali milioneri ili ne, ova biljka će vas svojim prisustvom u prostoriji oplemeniti i sam

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.