NavMenu

Projekt: Sunčeva elektrana mogla bi "zasjati" u naselju Gabela kod Čapljine

Izvor: Večernji list Četvrtak, 30.12.2010. 13:41
Komentari
Podeli

Uz činjenicu da leži na četiri rijeke i da ima odličan zemljopisni položaj, općina Čapljina bi uskoro mogla postati poznata i po izgradnji postrojenja za obnovljive izvore energije.

To naslućuju aktivnosti tvrtke Solar-Energy iz Čapljine koja je započela s razvojem projekta sunčane (fotonaponske) elektrane planirane električne snage 1 MWp u Čapljini, i to na dijelu lokacije KČ 877 , katastarska općina Gabela.

A da bi se pokrenuo postupak dodjele koncesije za korištenje sunčeve energije za ovu lokaciju, kod nadležnog županijskog ministarstva, a sukladno uredbi Vlade FBIH o korištenju obnovljivih izvora energije, ova se tvrtka obratila i načelniku općine Čapljina dr. Smiljanu Vidiću i Općinskom vijeću Čapljina. Tako će se pred općinskim vijećnicima danas, na posljednjoj sjednici čapljinskog OV-a u ovoj godini, naći dopis tvrtke Solar-Energy u kojem se traži odobrenje za ispitivanje potencijala sunčeve energije za spomenutu lokaciju u Gabeli.

Uz to se traži i dokument Općinskoga vijeća koji sadrži pozitivno mišljenje o projektu te stav OV-a Čapljine da će spomenuta lokacija biti uvrštena u urbanistički plan općine Čapljina kao zona predviđena za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije.

Potencijal

Navodi se i da je to određivanje potencijala sunčeve energije na konkretnoj lokaciji jedna od osnovnih stručnih podloga razvoju projekta sunčane elektrane. Sunčevo bi se zračenje na spomenutoj lokaciji procijenilo pomoću metolodogije i podataka danih u priručniku za energetsko korištenje sunčeva zračenja. Tu su i Czeplakov model zračenja za raspršeno zračenje i Kleinov model za zračenja na nagnutu plohu, a kao način procjene sunčeva zračenja su i tzv. interpolacijski podaci s meteoroloških postaja u široj okolici, i to Ploča, Dubrovnika i Mostara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.