NavMenu

Iako nema viza, građani ne putuju

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 30.12.2010. 10:54
Komentari
Podeli

S vizama ili bez njih građani Bosne i Hercegovine ne putuju u Europu jer za putne troškove, cestarine, boravišne dozvole i osiguranja nemaju novca. Iako je bezvizni režim koji je stupio na snagu 15. prosinca stvorio atmosferu slobode u BiH, samo rijetki građani koji imaju nadprosječne plaće ili kojima putne troškove plaća obitelj iz inozemstva osjetili su olakšanje. Da običnim građanima koji jedva krpe kraj s krajem s plaćama od oko 800 maraka nije do putovanja i EU-a, govori i podatak da i dalje putuju samo oni koji su putovali i do sada. Ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumančić kazao nam je da se na granicama, kada su u pitanju prelasci, nije osjetilo ukidanje viza, odnosno da prelazak granice nije povećan, piše Dnevni list.

"Nije pojačan broj prelazaka u odnosu na ranije razdoblje. Putuje se uglavnom u države u koje se i do sada najviše putovalo. Nemamo nikakvih problema i sve se dobro odvija", kratko je prokomentirao Dumančić.

Isto se putuje

Na dan ukidanja viza uslijedila su brojna upozorenja iz zemalja Schengena da neće prihvatiti azilante, te da se te zemlje mogu posjećivati samo turistički. Ipak, i oni su bili svjesni činjenice da mnogi Bosanci i Hercegovci nemaju novac ni za kartu, a kamoli ulazak u neku od "obećanih zemalja".

Ni u božićnim i novogodišnjim blagdanima nije zabilježen povećan broj prelazaka bh. granice. Povećanje putovanja nije zabilježeno ni zbog loših vremenskih uvjeta koji su zahvatili cijelu Europu od početka prosinca.

Iz turističke agencije Fortuna kazali su da od uvođenja bezviznog režima za BiH ne osjećaju povećanje u broju putovanja. Direktor agencije Mili Bijavica kaže da je povećana prodaja karata za zračni prijevoz, ali da je cestovni promet isti kao i ranije. Kaže da se uglavnom radi o posjetima obitelji u inozemstvu.

"Ista je situacija kao i u prošloj godini. Klasične destinacije su u optjecaju. Tu su Hrvatska, Turska, London, Pariz, Madrid i slično", kazao je Bijavica i dodao da se snijeg i led kojim je Europa okovana mnogo odrazio na šoping putovanja u europskim destinacijama. Iz Fortune naglašavaju da su ljudi ranije isto putovali, ali da su se ranije mučili zbog vađenja viza.

Regija bez viza

Ni u zemljama regije koje su dobile bezvizni režim situacija se nije promijenila kada su u pitanju putovanja. U Crnoj Gori kojoj su vize ukinute prije godinu dana ništa se nije promijenilo. Tamošnje vlasti problem vide u maloj zaposlenosti i niskim plaćama koje ne prelaze 950 maraka. Mali je i broj izdanih biometrijskih putovnica u Crnoj Gori, što je slučaj i u BiH. Godinu dana od otvorenih granica ni građani Srbije ne putuju većim intenzitetom. U 2010., prema podacima nekih srbijanskih institucija, zabilježen je manji broj prelazaka granice. Procjenjuje se da je od prosinca 2010. čak 300 tisuća posjeta manje u odnosu na razdoblje prije ukidanja viza u Srbiji.

Na kraju se može zaključiti da su građani BiH, ali i cijele regije ukidanjem viza samo dobili moralnu satisfakciju za 18 godina izolacije, a da bezvizni režim nije donio ništa običnom građaninu koji ima samo jednu misao - kako preživjeti još jedan mjesec.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.