NavMenu

Turci planiraju proizvodnju solarnih panela u nikšićkoj Željezari?

Izvor: Dan Utorak, 06.09.2022. 08:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring from Pexels)Ilustracija
Kompanija Toščelik, koja u svom vlasništvu ima nikšićku Željezaru, prošle godine je u Srbiji osnovala dvije firme Nova Solar Energy i Nu tehnology and investments čija je namjena proizvodnja električne energije.

Prema podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije (APR) Nova Solar Energy kompanija je osnovana 14. aprila 2021. godine i sjedište joj je u Beogradu na Savskom vencu. Radnici Željezare koji već više od tri mjeseca protestuju zbog otkaza koje im je Toščelik uručio i otpremnina koje je počeo da im isplaćuje, osnovano sumnjaju da turski investitor nikada nije ni namjeravao da proda Željezaru, već ima u planu da preko beogradskih kćerki firmi u nikšićkoj fabrici pokrene proizvodnju električne energije i solarnih panela. U pregovorima sa Turcima sada učestvuje državna energetska kompanija Elektroprivreda (EPCG) koja je takođe planirala prenamjenu fabrike, koja bi takođe podrazumijevala proizvodnju električne energije i solarnih panela.

Na sajtu APR-a, takođe nisu uspjeli pronađeni finansijski izvještaje ove kompanije, ali se kao članovi društva pominju turski državljani Erkut Alkaja, Mustafa Karaman i načelnica ljudskih resursa u Željezari Jovana Tomić. Prema upravljačkoj strukturi, Alkaja i Karaman imaju po 40, dok Tomić ima 20% vlasništva.

Dan je pokušao da kontaktira Tomićevu kako bi prokomentarisala navode radnika, međutim nije odgovarala na pozive.

Druga kompanija, osnovana je 1. februara iste godine, registrovana je na istoj adresi, ali je njen stoprocentni vlasnik Alkaja.

Prema nezvaničnim tvrdnjama radnika, projekti izrade solarnih panela, koji bi pomogli u snabdijevanju Željezare električnom energijom, turskim investitorima predočena je 2018. u trenutku rasta cijena struje, ali oni su to tada odbili, smatrajući da ovaj projekat ne može značajnije uticati na proizvodnju elektične energije.

Međutim, nakon više od dvije godine, oni su promijenili mišljenje i usvojili taj projekat.

Radnici sumnjaju i da je osnivanje ove dvije kompanije, upravo razlog zbog kojih su njima potpisana rješenja o otkazu, a da će iste firme donijeti i značajnu finansijsku dobit investitoru.


Podsjećamo, radnicima Željezare 1. septembra prestao je da važi ugovor o radu, jer je kompanija Toščelik ranije najavila da će preregistrovati kompaniju i otpustiti 229 radnika. Pregovore o eventualnom preuzimanju nikšićke fabrike sada vodi EPCG, a do skoro je jedini kandidat bio Miodrag Daka Davidović, koji je u međuvremenu odustao.
image

Nedavno je i Alternativa objavila ugovor koji je Toščelik potpisao sa Crnom Gorom prije 10 godina kada je preuzeo fabriku, a ono što je izazvalo buru u javnosti je činjenica da većina stavki nije ispoštovana.

Prije dva dana, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu prenio je žaljenje zbog situacije sa kompanijom Toščelik, kvalifikujući je kao kompetentnog i ozbiljnog investitora, ocjenjujući da je sve ono što se desilo moglo biti izbjegnuto.

On je to istakao u razgovoru sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem na marginama Samita "Otvoreni Balkan u Beogradu".

Kako je navedeno iz kabineta crnogorskog premijera, sastanak je bio prilika da Čavušoglua upozna sa situacijom u vezi sa Toščelikom, kako bi se našlo zajedničko rješenje za radnike nikšićke Željezare.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.