NavMenu

Kako evropske zemlje vide pitanje ponovnog ulaganja u nuklearnu energiju

Izvor: Blic Utorak, 30.08.2022. 07:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)Ilustracija
Ulaganja u nuklearnu energiju posljednjih godina znatno su smanjena. Sada, sa zaoštravanjem energetske krize i jačanjem straha od nestašice energenata, sve više zemalja odlučuje se na povratak nuklearnim elektranama.

Mnoge zemlje ponovo su počele da pale nuklearke, a na listi su Belgija, Velika Britanija. Stavove je počela da mijenja i Njemačka, a u nuklearkama spas vidi i Francuska. Tokom prethodne nedelje i japanski premijer pozvao je na oživljavanje nuklearne industrije, iako su ulaganja u nuklearnu energiju u ovoj zemlji znatno oslabila nakon katastrofe u Fukušumi u Japanu 2011. godine, koja je bila jedna od najvećih katastrofa nakon Černobila 1986.

Podaci Eurostata pokazuju da oko 47% gasa koji je EU uvezla u prvoj polovini 2021. godine dolazi iz Rusije. I još jedan podatak - nafta i gas činili su 60,5% ukupne potrošnje EU u 2020. pokazuju podaci sajta za statistiku Statista. Potrošnja nuklearne energije, te iste godine, nadmašila je potrošnju uglja.

Belgija

Belgijska vlada je u martu odlučila da za 10 godina produži rad nuklearnih reaktora, čije je gašenje bilo predviđeno do 2025. godine, zbog problema u energetskom sektoru, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kru.

- Svi znaju da je u Evropi rat, mi biramo izvesnost u neizvjesnim vremenima. Odlučili smo da se rad dva reaktora može produžiti za 10 godina - saopštio je belgijski premijer.

Njihova odluka konkretno znači da će dva reaktora, Tihange 3 uz granicu sa Njemačkom i Doel 4 kod Antverpena, ukupnog kapaciteta dva gigavata, nastaviti da rade u narednih 10 godina, što je promjena u odnosu na raniji plan, predložen 2003. godine, da se svi belgijski reaktori ugase do 2025. godine.

Velika Britanija

Britanski premijer Boris Džonson obećao je da će pomoći liderima u nuklearnoj industriji da srežu birokratske procedure za finansiranje i izgradnju novih elektrana, kako bi Velika Britanija ponovo dobijala 25% svojih energetskih potreba iz nuklearne energije.

Kako ocjenjuju, Džonson se raduje projektima nuklearne energije, jer želi naći način za rješavanje spiralnog rasta cijena koje prijete da ugroze narod koji ga je velikom većinom glasova doveo na vlast na izborima 2019. godine.

Džonson je izrazio "izuzetno razočaranje što ne gradimo dovoljno nuklearnih kapaciteta u ovoj zemlji i što ne možemo to da uradimo dovoljno brzo", ističući da želi da Velika Britanija dobija najmanje 25% struje iz nuklearnih elektrana, dodao je pomoćnik britanskog premijera.

Francuska

Francuska je najavila da će izgraditi šest atomskih reaktora nove generacije EPR2 i razmotriti opcije za gradnju dodatnih osam, izjavio je predsjednik Emmanuel Macron. Stavljajući nuklearnu energiju u centar nastojanja svoje zemlje da postigne nultu emisiju ugljen dioksida do 2050. godine.

Makron je rekao da će nove elektrane graditi i njima upravljati državni dobavljač energije EDF i da će desetine milijardi eura biti odvojene za finansiranje ovih projekata.

- Ono što našoj zemlji treba, a uslovi postoje, jeste ponovno rođenje francuske nuklearne industrije - rekao je Mavron.

Njemačka

Njemačka je takođe na listi država EU koje najviše zavise od ruske energije.

Njemačka pak sada razmatra da obustavi planirano gašenje elektrana na ugalj u okviru paketa mjera za smanjenje oslanjanja na ruske energente i ublažavanje tereta visokih cijena energije, pokazuje nacrt dokumenta u koji je uvid imao Rojters.

Iako vlada ostaje pri planu o postepenom izbacivanju uglja do 2030. godine, u nacrtu se navodi da bi odlaganje gašenja elektrana na ugalj bilo u funkciji smanjenja potrošnje gasa u proizvodnji električne energije.

- U okviru toga, gašenje termoelektrana na ugalj može biti suspendovano do daljeg nakon mišljenja Federalne agencije za mreže - navodi se u nacrtu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.