NavMenu

Rastući zeleni gradovi: holandski sajam hortikulture pokazuje kako do njih (VIDEO)

Izvor: Pametni gradovi Srijeda, 24.08.2022. 07:25
Komentari
Podeli

(Foto: Daria Nepriakhina/Unsplash)

U Holandiji je otvoren sajam hortikulture Floriade koji se održava jednom u deceniji kako bi pokazao svijetu kako napraviti zelenije, čistije gradove pogodnije za život. Positive News je razgledao sajam i napisao opsežan osvrt.

Ovogodišnja tema je ‘rastući zeleni gradovi’ – organizatori u Almereu žele pokazati svijetu kako to postići. S Evropom koja se topi u toplotnom talasu, trenutak je prikladan.

Holanđani su posebno skloni davanju savjeta o izgradnji prilagodljivih gradova. Pomjerili su more kako bi izgradili svoje, koristeći razrađeni sistem nasipa i pumpi kako bi zadržali plimu – stručnost koja će biti vrijednija kako nivo mora bude rastao.

Bog je stvorio svijet, ali Holanđani su napravili Holandiju

Zapravo, sama Floriade nalazi se na onome što je nekada bilo morsko dno, ali je sada jedan od najvećih projekata melioracije zemljišta na svijetu. Lokalna izreka neskromno sažima to postignuće: "Bog je stvorio svijet, ali Holanđani su napravili Holandiju".

Prostire se na više od šezdeset hektara – s žičarom koja prevozi posjetioce iznad glava drugih posjetilaca – mjesto je podijeljeno u 192 parcele, od kojih svaka prikazuje ideje i inovacije koje bi mogle pomoći da naši gradovi budu zeleniji i pogodniji za život. Ili, u najmanju ruku, ljepši.

Zgrada čija je fasada prekrivena zelenilom jedan je od najupečatljivijih eksponata

Ogrnut ljubičastim zvončićima, bijelim radama i zelenim lišćem, četvorospratna kancelarija je živa, aromatična i vrvi od oprašivača. Ali iznutra, izgleda kao bilo koje drugo radno mjesto, sa svojim ergonomskim namještajem i desktop računarima – možda dokaz da izgradnja zelenih gradova ne znači žrtvovanje funkcionalnosti.

Kada se Floriade završi u oktobru, zgrada će postati stalni dom naučnog fakulteta Univerziteta Aeres. Zapravo, cijelo mjesto će biti pretvoreno u novo predgrađe Almerea, grada koji je započeo kao niz skica u šezdesetima, kada su planirani gradovi bili u modi.

Almere je uređen i funkcionalan grad

Holandski odgovor na engleski Milton Kinz, Almere je uređen, funkcionalan i pomalo neromantičan, s arhitektonskim detaljima koji podsjećaju na Roterdam. Grad je posljednjih godina prolazio kroz neku vrstu obračuna sa samim sobom, jer su urbanisti shvatili grešku svojih prethodnih postupaka. Popločana područja su iskopana i zamijenjena ispupčenim cvijećem, uglavnom lavandom, koja pčelama pruža ljubičaste hodnike.

Četvrt koja će se dići iz pepela Floriade gradiće se na tome, kažu organizatori, osiguravajući zeleno nasljeđe za Almere.

Dominiraju holandske inovacije, ali katarske inovacije su nešto posebno

Holandske inovacije dominiraju, ali ovo je međunarodna izložba i katarski štand se na neki način izdvaja. Naftom bogata nacija teško da je sinonim za ekološku inovaciju, ali postavlja rješenje problema s kojim su mnoge nacije upoznate – šta učiniti sa velikim količinama slane vode koju stvaraju postrojenja za desalinizaciju.

Studije su pokazale da slana voda proizvedena tokom procesa desalinizacije predstavlja prijetnju okeanskim staništima, gde se obično ispušta. Katarska inovacija pokazuje kako se bazeni slane vode mogu koristiti za uzgoj usjeva otpornih na so, kao što je samfir, ili čak za uzgoj ribe poput tilapije, koja pomaže u pročišćavanju vode prije nego što se vrati u okean.

Francuske metalne nadstrešnice

Druge ideje su jednostavne, poput metalnih nadstrešnica na francuskom štandu. Dizajnirani za urbana područja gdje sadnja drveća nije moguća, konkavni okviri pružaju strukturu za penjačice da pužu.

Jednom kad procvijetaju, stvaraju sjenovita područja, pomažući u rashlađivanju gradova, suprotstavljajući se takozvanom efektu "gradskog toplotnog ostrva".

Zgrade od biomaterijala i plutajuća šuma

Neke zgrade sagrađene su isključivo od biomaterijala: cigle od sušenog busena, zidovi od pluta, glineni malter. Mirišu zemljano i zdravo, stvarno. Nasuprot tome, druga zgrada je u potpunosti napravljena od otopljene plastike.

Posebno za Floriade, Dobberend Bos (Plutajuća šuma) krenula je od Roterdama do Almerea. Ovo djelo umetničkog producenta Mothership sastoji se od 20 recikliranih morskih bova iz Sjevernog mora ispunjenih holandskim brestovima.

Floriade je dobrodošao podsjetnik na uzbudljive dizajnerske odgovore na klimatsku krizu, problem plastičnog zagađenja i druge izazove. Pokazuje šta je moguće u svijetu koji se zagrijeva i koliko bi naši gradovi mogli biti lijepi kad bismo ih gradili imajući na umu sva stvorenja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.