NavMenu

Bruxelles planira nove akcije protiv negativnih popratnih pojava uzgoja biogoriva

Izvor: Fena Ponedjeljak, 27.12.2010. 09:27
Komentari
Podeli

Evropska komisija sapćila je da traži nove načine za rješavanje problema neželjenih popratnih pojava uzgoja biogoriva, koje kompromitiraju njegov imidž kao "zelenog", pišu evropski mediji.

U decembru 2008., evropske vođe su postigli dogovor o novoj direktivi o obnovljivoj energiji koja traži da svaka zemlja članica EU-a do 2020. zadovolji 10 posto svojih potreba za gorivom u prometu iz obnovljivih izvora.

Direktiva je također uspostavila održive kriterije za biogoriva. Ona traži da se korištenjem biogoriva uštedi barem 35 posto emisije CO2 u usporedbi s fosilnim gorivima.

Brojka se diže na 50 posto od 2017. i 60 posto od 2018. Ipak, postoje strahovi da će obećana proizvodnja biogoriva rezultirati masovnim sječama šuma i imati negativne posljedice po sigurnost hrane, budući da usjevi od kojih se trebaju proizvoditi biogoriva zamjenjuju druge, namijenjene za prehranu.

Nakon dvije godine istraživanja, Evropska komisija kazala je da kompleksna pitanja vezana uz tzv. "neizravnu promjenu korištenja zemljišta" mogu smanjiti uštede u emisijama CO2.

Kazala je da će uzeti dodatnih šest mjeseci prije nego najavi novu strategiju koja bi upotpunila postojeće mjere s ciljem da biogoriva ne promoviraju deforestaciju i ne dižu cijene hrane.

Evropska komisija bi do juna ili jula sljedeće godine trebala proučiti neželjene popratne učinke proizvodnje biogoriva, te u ljeto 2011. predstaviti novu strategiju za održivost biogoriva.

Ulaganja u evropska biogoriva usporila su na pola zbog sumnji oko toga radi li se zaista o "zelenom gorivu" i zbog investicijske klime.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.