NavMenu

Od 31. decembra počinje evidentiranje prometa naftnih derivata putem elektronskih mjernih sistema

Izvor: eKapija Subota, 25.12.2010. 12:28
Komentari
Podeli

Privredna društva koja vrše promet naftnih derivate na benzinskim pumpama obavezna su ugraditi i započeti sa evidentiranjem prometa putem elektronskih mjernih sistema najkasnije do 31. decembra 2010. godine, dok prenos XML izvještaja sa dnevnim prometom na BPS mora početi najkasnije od 1. januara 2011. godine, istaknuto je na nedavno održanom sastanku predstavnika Udruženja prometnika naftnih derivata pri Privrednoj komori Federacije BiH, ovlaštenih servisera za ugradnju mjernih uređaja na benzinskim pumpama, predstavnika Instituta za mjeriteljstvo BiH, predstavnika Federalnog zavoda za mjeriteljstvo i Federalne uprave za inspekcijske poslove sa predstavnicima Federalnog ministarstva trgovine.

Na sastanku je zaključeno da su proizvođači automatskog mjerila nivoa tečnosti su obavezni dostaviti Federalnom ministarstvu trgovine i ovlaštenom serviseru pisanu izjavu ovjerenu od nadležnog suda kojom potvrđuju da podaci koji su zabilježeni na AMN, ne mogu biti obrisani ručno, tj. da se radi o read-only memorijskoj jedinici, gdje se podaci automatski brišu metodom LIFO (zadnji-upisani-prvi ispisani-Last-In-First-Out).

Također, zaključeno je da se izvrši odgovarajuća dopuna člana 13. Pravilnika, na način da privredna društva koja nisu ugradila mjerne uređaje na benzinskim pumpama, su dužna kao dokaz o započinjanju postupka ugradnje zaključiti ugovore o ugradnji sa ovlaštenim serviserima najkasnije do 31. decembra 2010. godine, te iste predočiti nadležnoj inspekciji prilikom inspekcijskog nadzora.

"Institutut za mjeriteljstvo i Federalni zavod za mjeriteljstvom, svako u skladu sa svojim ovlaštenjima, zaduženi su da obave plombiranje prvog primjerka svakog tipskog odobrenja za koje je Institut izdao odgovarajući certifikat sa priloženom dokumentacijom", kažu u Ministarstvu.

Zaključeno je da se treba hitno pristupi izradi Uputstva o načinu provjere, pregleda i verifikacije elektronskih mjernih sistema na benzinskim pumpama, kojim bi se propisao navedeni postupak, organi nadležni za vođenje postupka, njihov sastav i način rada ovlaštene komisije.

Ovom prilikom predstavnici ministarstva kazali su kako je već instaliran centralni informacioni sistem za prikupljanje odgovarajućih podataka sa mjernih uređaja na benzinskim pumpama i da je započelo uvezivanje istog sa benzinskim pumpama.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.