NavMenu

EPCG obilježava 112 godina postojanja - U toku značajni projekti povećanja kapaciteta proizvodnje

Izvor: Mina Petak, 19.08.2022. 12:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija

EPCG obilježava 19. avgust kao Dan kompanije, u znak sjećanja na datum kada je, prije 112 godina, kralj Nikola I pustio u rad prvu električnu centralu u Crnoj Gori.

- Ovogodišnji rođendan naše kompanije zgodna je prilika da se podsjetimo rezultata ostvarenih u proteklom periodu, ali i da najavimo buduće aktivnosti, uz podsjećanje na razmjere globalne energetske krize, koje cijelom društvu nalažu oprez i racionalnu potrošnju - navodi se u saopštenju kompanije.

Oni su naveli da je prošla godina bila obilježena rekordima - najveća proizvodnja, najveći neto profit i najveći stepen naplata u istoriji kompanije.

Takođe, pokrenuti su brojni razvojni projekti, a neki od njih su ušli u fazu realizaciju već u ovoj godini.

- S ponosom ističemo činjenicu da su nedavno, u sklopu projekta Solari 3000+ i 500+, ugrađeni prvi fotonaponski paneli, čime je EPCG potvrdila posvećenost energetskoj tranziciji, ali i spremnost da, poslije četiri decenije, stvara uslove za proizvodnju novih kilovat sati (kWh), što se, u kontekstu globalne energetske krize, ispostavlja kao presudan faktor za očuvanje stabilnosti energetskog sistema - naveli su iz EPCG.

Oni su dodali da je veoma visok stepen interesovanja građana najbolja potvrda ispravnosti ulaganja u taj projekat i svakako da predstavlja garanciju njegovog širenja.

- Koncept je jednostavan - građani dobijaju priliku da proizvode električnu energiju, čime se pospješuje kako disperzivnost proizvodnje, tako i mogućnost da cio sistem, u svakom segmentu, bude trajno stabilan - objasnili su iz EPCG.

Iz kompanije su saopštili da je uporedo sa redovnim godišnjim remontima hidropostrojenja, započeta ekološka rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja, što najvećem postrojenju omogućava produženje radnog vijeka.

- Što se tiče ostalih aktivnosti, poseban značaj pripada projektima toplifikacije Pljevalja, što upućuje na ozbiljan doprinos poboljšanju kvaliteta života u tom gradu, zatim vjetroelektrane (VE) Gvozd, hidroelektrane (HE) Komarnica i mnogim drugim, a sve u funkciji povećanja proizvodnih kapaciteta kompanije - dodaje se u saopštenju.


U kompaniji smatraju da je prevazilaženje krize objektivno moguće ostvariti kombinovanjem dvaju faktora - investiranjem u nove izvore energije i stimulisanjem štednje kod kupaca, prvenstveno domaćinstava.

- S tim u vezi je i nova politika popusta koju promoviše naša kompanija, a prema kojoj se olakšice odnose na redovne platiše čija mjesečna potrošnja ne prelazi 500 kWh (13 odsto za članove Zlatnog tima i pet odsto za ostale redovne platiše). Ovaj aspekt je veoma važan, tim prije što je, u ovom trenutku, Crna Gora jedna od rijetkih evropskih zemalja u kojima kompletan teret energetske krize snosi energetski sektor - kazali su predstavnici EPCG.

Iz kompanije su poručili da nastavljaju da rade u opštem interesu, ponosni na bogatu tradiciju, posvećeni razvoju i uvjereni da se aktuelna energetska kriza može uspješno prebroditi samo racionalnim i sinhronizovanim djelovanjem svih društvenih činilaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.