NavMenu

Top farma u Novoj Topoli treći put na dobošu - Lokacija farme najjači adut

Izvor: Glas Srpske Petak, 19.08.2022. 10:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tsekhmister/shutterstock.com)Ilustracija
Blizina agrozone u Gradišci i granice sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom najveća je prednost svinjogojske farme Top farm u stečaju, čija imovina će idući mjesec biti ponuđena treći put na prodaju.

U oglasu o prodaji imovine stečajnog dužnika u Novoj Topoli koji je objavljen juče navedeno je da se zemljište površine 247.343 m2 i 33 objekta, od kojih 21 za tov svinja, 11 pomoćnih i upravna zgrada prodaju kao cjelina po cijeni od 3,8 mil KM.

Stečajna upravnica nekadašnje svinjogojske farme Nataša Kosić rekla je za Glas Srpske da je treća licitacija zakazana za 20. septembar.

Ona je pojasnila da je na prethodnoj sjednici Skupštine povjerilaca odlučeno da ako i treća prodaja bude neuspješna ponovo bude sazvana sjednica Skupštine da bi bio utvrđen dalji način prodaje.

- Do sada je bilo nekoliko zainteresovanih kupaca, ali niko nije uplatio depozit, jer, kažu, cijena je previsoka, a površina farme prevelika za investiciju u ovom momentu. Neki od njih su komentarisali da bi renoviranje zgrada previše koštalo, a rušenje još više. Stiče se utisak da bi sigurno bilo kupaca ukoliko bi se imovina prodavala u dijelovima - rekla je Kosić.

S obzirom na to da cijeloj Evropi prijeti recesija, ističe Kosić, jasno je da se javlja nesigurnost za velika ulaganja, zbog čega su investitori mnogo oprezniji.

- Ipak, na našem tržištu se tek otvaraju mogućnosti za poslovanje u nekoliko oblasti od kojih se najčešće spominju proizvodnja solarnih panela, kao i ulazak novih trgovinskih lanaca na područje Republike Srpske. Lokacija farme s obzirom na blizinu agrozone u Gradišci i granicu sa Hrvatskom je svakako nešto što može biti interesantno za budućeg kupca - naglasila je Kosić.

Dodala je da je mjesto na kome se farma nalazi pogodno za bilo koju vrstu djelatnosti, što takođe ulijeva nadu da će se veoma brzo pojaviti ozbiljan kupac koji će prepoznati prednosti lokacije na kojoj se zemljište i objekti nalaze.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi Top farm iz Nove Topole nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne, odnosno gotovinski i da menadžment društva postoji samo formalno. Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, prodato je oko 2.000 prasadi i krmača.

U vrijeme kada je stečaj otvoren, 18. maja prošle godine, na farmi je bilo 13 zaposlenih.

Pravo učešća

U oglasu je navedeno da se imovina prodaje po principu viđeno-kupljeno, bez naknadnih prigovora. Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja do 16. septembra do 15 časova uplate depozit u visini od 50.000 KM na račun stečajnog dužnika broj: 5514702230453442 kod Unikredit banke Banjaluka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.