NavMenu

Veliki projekat širom RS - Solarni paneli i za firme, zajednice etažnih vlasnika, bolnice...

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.08.2022. 10:50
Komentari
Podeli
(Foto: Hans Braxmeier/ Pixabay)
Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, gostujući u programu Radio Trebinja istakao je da će "Programom energetske održivosti domaćinstava" biti obuhvaćena i privredna društva, zajednice etažnih vlasnika, bolnice, vodovodi, vjerski objekti i lokalne zajednice, prenosi Herceg TV.

On je dodao da u Republici Srpskoj postoji oko 5.500 privrednih društava koja će biti obuhvaćena ovim programom.

- U ovu grupu ne spadaju manji ugostiteljski objekti, jer nemaju tehničke mogućnosti instalacije. Obuhvaćeni su potrošači koji godišnje troše preko 35.000 kilovat časova električne energije, što je u prosjeku oko 20ak kilovata instalisane snage, što je oko 40-50 panela na kući. Odlučili smo da taj poziv realizujemo tako što će u prvoj fazi biti uključena samo proizvodna preduzeća čija je pretežna djelatnost i prihod od proizvodnje, oni će dobiti mogućnost da im isto po povoljnim cijenama instaliramo solarne panele i takvih proizvođača u RS-u ima manje od 1.000 - rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, drugi paket za domaćinstva će biti zajednice etažnih vlasnika.

- Svjesni smo da kada bismo na neku zgradu stavili solarne panele da samo eliminišu troškove zajedničke potrošnje, da bi to bio minoran doprinos svakom domaćinstvu, tako da smo već uradili program koji će imati veće benefite, ali moramo postići dogovor sa zajednicama etažnih vlasnika. Na primjer, ako imamo u jednoj zgradi 30 stanova i od toga 16 vlasnika-stanara je potpisalo kome će ići ta besplatna energija, mi ćemo tako uraditi tako da ćemo prevesti odgovornost na zajednice etažnih vlasnika i na potpis i pečat ovlaštenog lica - kaže Luka Petrović.

On dodaje da će treći segment održivosti domaćinstava obuhvatiti bolnice, domove zdravlja, vodovode i vjerske objekte, koji će pod istim uslovima dobijati mogućnost instalacije fotonaponskih postrojenja na svojim površinama da li krovovima ili površinama u blizini koje mogu da dodijele ti subjekti.

- Ostaje nam još energetska održivost lokalnih zajednica gdje smo zamislili da, u zavisnosti od razvijenosti lokalne zajednice i od mogućnosti priključka na distributivnu mrežu solarne elektrane, svaka lokalna zajednica u Republici Srpskoj dobije mogućnost instalacije solarnih panela, kao neki vid usmjerene koncesije, koju će prepustiti Elektroprivredi da izvede i da joj vrati novac od prodate električne energije. Ogromni bi to bili prihodi za lokalne zajednice. Prema našim analizama, za lokalne zajednice kao što je Istočni Mostar, Berkovići, Novo Goražde, Kalinovik ili Ljubinje prihodi bi bili najmanje od 30 do 50 odsto postojećih prihoda budžeta - rekao je Petrović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.