NavMenu

Kinezi zaobišli zabranu izvoza trupaca kupujući pilane u RS - Minimalnom obradom dobiju potrebnu dokumentaciju

Izvor: Capital Četvrtak, 18.08.2022. 08:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Kako bi izbjegli zabranu zvoza trupaca koja je u BiH na snazi od juna, kineski kupci dosjetili su se da kupe pilanu na području Pelagićeva i u njoj naprave minimalnu obradu, potrebnu da se dobije uredna dokumentacija i nastavi sa starom praksom.

Ovo je za portal Capital potvrđeno iz više izvora koji su naveli da je u pripremi otvaranje brente na kojoj će se raditi prvi prorez, kako bi trupac, koji to u dokumentima više nije, našao put u jednom od brodova koji ih voze prema Kini.

- Pilana je kupljena na području Pelagićeva. U ovoj pilani, koliko znam, planira se minimalno zasjecanje trupca čime bi se samo za nijansu promijenilo stanje iz oblovine u proizvod koji je prošao jednu fazu obrade. On se kao takav u BiH više ne deklariše kao oblovina i može da ide u inostranstvo - kaže on.

Izvor kaže da je Kina i bez toga svojim interesovanjem za naše drvo unijela poremećaj na tržište. Priča da Kinezi jesu bili zainteresovani i kupovali trupce za značajno više sume novca nego što je je bila njihova tržišna cijena.

Izazvali pometnju

- Kinezi su kod nas napravili pometnju jer su novcem pokrili cijene i platili i više od toga, čime su izazvali nekontrolisanu sječu, zbog koje nama nije ostajalo dovoljno sirovine za upotrebu. Inače je u javnim šumama malo hrasta, najviše ga ima u privatnom vlasništvu. Zato nam je zabrana dobro došla, ali vidim da su našli način da nastave izvoz kako bi izbjegli zabranu - rekao je on.

Realno, ovdje nema nikakve jasne nezakonitosti, kaže drugi izvor. Svako ko se bavi tim biznisom i ima novac, ima pravo da dođe kod nas i kupi pilanu, da kupuje trupce, obrađuje ih i izvozi proizvode i poluproizvode. Sasvim druga stvar je što se tako narušava status domaćih privrednika, koji je trebalo da bude zaštićen zabranom izvoza oblovine.

- Dolaze ljudi sa strane i kupuju firme i ulaze na firme i kupuju privatno trupce. Nije nelegalno, ali nas ugrožava. Mi kao drvna industrija nemamo ni polovinu sirovine, a ono što ima izvozi se nemilosrdno. Ako od tih trupaca naprave dasku, ne rade ništa nezakonito, ali ako im to služi da bi zaobišli pravila, onda smo opet mi u problemima - kaže izvor Capitala.

Načelnik opštine Pelagićevo Slavko Tešić potvrdio je za Capital da je jedno kinesko preduzeće kupilo postrojenja bivšeg stovarišta Jursik.

- Bivše stovarište građevinskog materijala Jursik je prodato kineskom preduzeću, ali, koliko sam upoznat, još nisu počeli sa radom. Kupili su hale, a govorili su mi da im je zabrana pomutila planove i da im je dio hale bio na tuđoj zemlji, pa su kasnili sa radovima dok su rješavali taj problem - objasnio je Tešić.

Kaže da ne zna kako se zove kupac i da je komunicirao sa čovjekom koji se zvao Pim, jer je taj jedini znao srpski.

- Sa njim sam razgovarao jednom. Kupili su privatno preduzeće u vlasništvu nekoga iz Bijeljine. Rekli su mi da će tražiti radnike i da će im trebati njih 20, ali čuo bih da je počelo sa radom - rekao je Tešić.

Ogromne subvencije za oblovinu

Država Kina svojim državljanima daje ogromne podsticaje za uvoz oblovine što su Kinezi prethodno koristili i sa torbama punim keša dolazili u BiH, gdje su otkupljivali trupce po daleko višim cijenama, koje su potim u kontejnerima izvozili u svoju zemlju.

Ovo se dešavalo prije nego što će se vlasti u BiH "probuditi iz zimskog sna" i zabraniti izvoz trupaca i peleta u inostranstvo 15. juna ove godine, nakon što su više mjeseci glasali protiv ove mjere zaštite.

Trupci su do tada preko Luke Brčko, u koju su ih dovozili kamionima, prepakivani u kontejnere, te brodovima plovili prema Kini.

Najviše je otkupljivan hrast u privatnom vlasništvu za koje su Kinezi plaćali od 600 do 900 maraka po kubiku, dok je prosječna cijena hrasta koju Šume Srpske naplaćuju oko 230 KM po kubiku.

Zbog toga je povećana i nelegalna sječa, jer su mnogi pokušavali da iskoriste ogromnu potražnju i potpunu nezainteresovanost države da stane u zaštitu svojih proizvođača.

Takođe, drvoprerađivači su tada tvrdili da je vrlo živa i preprodaja trupaca koje Šume Srpske prodaju firmama, a koja je ugovorima zabranjena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.