NavMenu

U drugom kvartalu 2022. moglo bi doći do usporavanja inflacije u RS

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 17.08.2022. 20:46
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Premijer RS Radova Višković je u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske, a koji prenosi Glas Srpske, istakao da su svi pokazatelji u 2022. godini u Srpskoj bolji nego što su bili u 2019. i da su provjerljivi i dostupni u Zavodu za statistiku Republike Srpske.

Višković je rekao da je prosječna plata u Republici Srpskoj u junu iznosila 1.157 KM i da rast plata u Srpskoj od 16,8% znači da je Vlada Republike Srpske preduzimala mjere u ekonomskoj sferi.

- Rastom plata "peglali" smo inflaciju i na neki način štitili standard naših građana - istakao je premijer Republike Srpske.

On je rekao da je najniža plata u Republici Srpskoj veća nego u Srbiji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, te u FBiH.

- Samo prije dvije-tri godine bilo je nezamislivo da prosječna ili najniža plata u Srpskoj bude veća nego u FBiH, koja ima i više stanovništva i veći BDP - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u odnosu na maj ove godine rast je svega za 1,1 odsto, što znači da se može očekivati da u drugom kvartalu 2022. godine dođe do stagnacije inflacije ili da se zaustavi ili da dođe do njenog pada.

On je rekao da je u junu ove u odnosu na juni prošle godine najveći rast cijena u Republici Srpskoj bio u sferi masnoća i ulja oko 66 odsto, u oblasti energenata nafte i naftnih derivata oko 55 odsto, dok su hljeb i ostale životne namirnice vezane za proizvode od brašna imale rast cijena oko 22 odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.