NavMenu

Dobra godina za hercegovačku maslinu

Izvor: eKapija Utorak, 16.08.2022. 14:53
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/MarcoCentenaro80)
Jesen će pokazati i koliko je suša štete napravila. Nisu samo džepovi presušili. U nekim slučajevima kombajni neće imati razlog da ulaze na parcele u Semberiji.

Malo je onih koji se mogu pohvaliti dobrim urodom, a među njima su hercegovački maslinari.

Savile su se masline u maslinicima kod Ljubuškog. Ova godina, za proizvođače maslinovog ulja bit će dobra.

- Ove godine bude i pedeset kilograma na njoj, i sedamdeset, a prošle godine pet. Vrlo je teško reći koliko će biti ulja, sve zavisi od godine. Očekujem dvadeset, trideset tona. I da je sva pod maslinama Hercegovina – mi bismo prodali maslinovo ulje. Svi nose u svoje zemlje, Poljaci, Nijemci, Nizozemci… - ispričao je za N1, a prenosi jabuka.tv, poljoprivredni proizvođač Dragan Mikulić.

Za razliku od maslina i maslinovog ulja koje se u BiH smatraju luksuzom, osnovni poljoprivredni proizvodi poput kukuruza sprženi su sušom.

- Mislim da na nekim parcelama kombajni neće imati razloga ulaziti, na nekim parcelama prinosi će biti smanjeni na 50%. Nešto je bolja situacija u Modriči i Šamcu, u Posavini gdje je kiše bilo - istaknuo je Boško Radić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Sela Semberije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.