Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 15.08.2022.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Butmir najveći u BiH po proizvodnji mlijeka - Farma postala nulti zagađivač okoline

(Foto: Vlada KS)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je danas Javno preduzeće PD Butmir, sa ciljem obilaska projekata koje je Ministarstvo sufinansiralo, finansiralo ili doprinijelo njihovoj realizaciji.

U saradnji sa Direkcijom za robne rezerve KS, PD Butmir nabavilo je 90 grla novih mladih junica ukupne vrijednosti 400.000 KM, čijom nabavkom je PD Butmir postalo najveća farma u BIH po proizvodnji mlijeka, s proizvodnjom većom od 3.000.000 litara godišnje.

Ministarstvo privrede je posredovalo kod BBI banke za odobravanje kreditnih sredstava za realizaciju ovog projekta, jer PD Butmir ima potencijal koji se može i treba iskoristiti što je već sami početak realizacije ovog poduhvata i pokazao kroz povećanje prohoda za 30% u odnosu na raniji period.

- Ponosni smo na preduzeće koje je sposobno da se kreditno zaduži, što znači da je samoodrživo i likvidno, i ima mogućnost da iz vlastitih sredstava finansira određene projekte koji unapređuju poslovanje preduzeća - rekao je ministar Delić.

Istakao je da je Ministarstvo privrede s 300.000 KM podržalo i projekat priključivanja otpadnih voda sa farme na gradski kolektor što je stvorilo mogućnosti da farma bude nulti zagađivač okoline što je od posebnog značaja za lokalnu zajednicu Doglodi na Ilidži i očuvanje čistoće rijeke Dobrinje.

- Ministarstvo privrede također je instaliranje ovog pročistača postavilo kao uvjet PD Butmiru i za izdavanje vodnih dozvola koje su im neophodne za nastavak proizvodnje i održavanje likvidnosti preduzeća. Postavili smo jednake uvjete svima, i privatnim i javnim preduzećima i za sve važe ista pravila. PD Butmir sada posluje po ekološki prihvatljivim uvjetima i iznimno smo ponosni zbog toga - rekao je ministar Delić.

Ministar je dodao da je ranije sa PD Butmir potpisan i ugovor o koncesiji prema kojem je preduzeću dato pravo za korištenje podzemne pitke vode iz bunara B-1 na farmi ovog dobra.

- Davanjem prava na koncesiju našem poljoprivrednom dobru željeli smo unaprijediti poslovanje ovog preduzeća, prije svega, kroz uštede koje će im donijeti snabdijevanje vodom iz vlastitog bunara, te na taj način i direktno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje i prehrambrene industrije kojima mi također pridajemo veliku pažnju i ulažemo i energiju i finansijska sredstva da pospješimo konkurentnost poljoprivredne proizvodnje na području Kantona. Naravno, uvođenjem svih korisnika prirodnih dobara u okvire zakona naše je čvrsto opredjeljenje i odnosi se jednako i na naša javna i privatna preduzeća i privredne subjekte, jer svi koji koriste javno dobro moraju ga koristiti u okviru zakona. Na ovaj način ne samo da štitimo naša najvrijednija prirodna bogatstva, nego i povećavamo naplatu potraživanja koja Kanton Sarajevo ima kod privrednih subjekata koji su korisnici koncesionih dobara - rekao je ministar Delić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE