NavMenu

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice (VIDEO)

Izvor: Nezavisne novine Subota, 13.08.2022. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook/Printscreen)
Kombajn kompanije New Holland CR8.90 Revelation postavio je novi rekord žetve pšenice kada je za osam sati požnjeo 403,64 tone, ovaj uspjeh je akreditovala i Ginisova knjiga rekorda.

Sve se odigralo 4. jula u Rumuniji, u Šindrilici, na imanju gdje je ukupno požnjeveno 80.600 tona pšenice sa 65,68 hektara, piše Agroklub.

Maksimalna količina požnjevene pšenice po satu žetve je 57,5 tona. Rekordni pokušaj postavili su uvoznici New Hollanda za Rumuniju koji su spojili kombajn sa MacDon FD140 hederom.

Cilj im je bio da pokažu performanse idealnog kombajna za uslove u ovoj zemlji, kao i njegove kapacitete i tehničke osobine.

Poboljšane performanse

Kombajn s Twin Rotor tehnologijom je opremljenim sa hederom širine 12,2 metara MacDon Draper FD140. Pokretao ga je motor FPT Cursor od 544 KS. Potrošnja goriva je iznosila 1,91 litra po tonu.

Standardno opremljen kombajn sa ovim motorom ima maloprodajnu cijenu od 500.000 EUR.

Za transport su korištena dva traktora New Holland T8.410 i T7.315 HD, dvije prikolice za pretovar sa kapacitetom 30 m3 i tri kamiona velikog kapaciteta.

Kombajnom su upravljala ukupno četiri vozača, a smjenjivali su se svaka dva sata tokom žetve koja je počela u 10:07 časova i završila u 18:07.

Pet svjedoka

Ovaj poduhvat proveden je u prisustvu pet svjedoka, koji su nadgledali žetvu u dvije smjene, uključujući Ovidiua Rantu, profesora inženjerstva, kao nezavisnog posmatrača. Naravno, sve se odvijalo u prisustvu službene sutkinje Ginisovih svjetskih rekorda, Seyde Subasi-Gemici.

Vrijedni tim nisu omele ni temperature koje su tog dana dosegnule paprenih 40 stepeni Celzijusa. Požnjevena pšenica, koja je inače glavna namirnica u Rumunije, jer se hljeb poslužuje uz većinu obroka, deponirana je u trgovinu odakle će u prodaju.

U videu pogledajte kako je izgledala žetva, ali i slavlje koje je uslijedilo:



Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.