Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.12.2010.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstvo odbacuje optužbe proizvođača piva

(Foto: b)

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odbacilo je optužbe koje su mu uputili proizvođača piva u BiH da nije pokrenut postupak za zaštitu domaće proizvodnje piva, zbog navodnog postojanja uvoznog lobija u Ministarstvu.

Iz Ministarstva je saopšteno da su Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza regulisani uslovi i postupci za uvođenje spoljnotrgovinskih mjera zaštite.

Podsjećaju da bi se uopšte pokrenuo postupak za uvođenje zaštitnih mjera, mora se voditi prethodni postupak u kojem se utvrđuju sve relevantne činjenice - stepen i iznos povećanog uvoza robe, u ovom slučaju piva, u apsolutnim i relativnim količinama i vrijednostima u odnosu na domaću proizvodnju i potrošnju.

Takođe, potrebno je utvrditi cijenu uvezene robe, posebno ako je došlo do znatnog smanjenja cijene u poređenju sa cijenom iste robe koja je direktno konkurentna, te niz drugih faktora koji se odnose na njen uticaj na domaću proizvodnju izražen u kretanjima privrednih pokazatelja.

Iz Ministarstva ističu da je tokom prošle, a i ove godine više puta sugerisalo proizvođačima piva u BiH da dostavi kompletne podatke kako bi im se pomoglo.

No, navode da su nakon dostavljenih podataka izvršili njihovu analizu, te došli do zaključka da se pokazatelji količinskog i vrijednosnog povećanja uvoza u 2009. godini u odnosu na prosjek iz prethodne tri godine (za pivo u bocama, u ambalaži do 10 litara, te pivo u ambalaži preko 10 litara) ne mogu koristiti i nije dovoljno za dokazivanje značajnog povećanja uvoza, kako količinski, tako i vrijednosno.

"Pokazatelji uticaja uvoza piva, iskazanog za tri tarifne oznake, i domaće proizvodnje u zadovoljenju tražnje (za pivo u bocama, u ambalaži do 10 litara i pivo u ambalaži preko 10 litara) ne mogu se koristiti kao argument za dokazivanje poremećaja na tržištu proizvoda sve tri tarifne oznake", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je kroz urađenu analizu obavijestilo odbor pivarske industrije kako dostavljena procjena domaće tražnje koja je predstavljena kao zbir količinskih pokazatelja ukupne domaće proizvodnje i uvoza piva po naznačenim tarifnim oznakama nije prikladan model za primjenu u postupku koji su pokrenuli.

Iz Ministarstva ističu da se ne može zaobići činjenica da su pivari dostavili podatak da se proda sve što se proizvede i uveze u BiH, što uz pokazatelje porasta cijena ukazuje da nema nastale štete za proizvođače.

"Na osnovu svega ovoga, zaključeno je da ne postoji dovoljno podataka za pokretanje prethodnog postupka po zahtjevu odbora pivarske industrije, ali je ipak ostavljeno predstavnicima pivarske industrije da ukoliko kao aplikant žele podnijeti zahtjev, koji je usmjeren na samo jednu zemlju potpisnicu CEFTA sporazuma ili više pojedinačnih zahtjeva za više zemalja potpisnica CEFTA sporazuma, onda bi to podrazumijevalo pokretanje sasvim drugačije procedure u skladu sa odredbama tog sporazuma", naglašava se iz Ministarstva.

Ističe se da su oni u službi privrednika BiH, ali se isto tako, kao nadležna državna institucija, ne smije dovesti u situaciju da povuče neargumentovane jednostrane poteze prema drugim zemljama, jer bi mogli nanijeti nesagledivu štetu u daljem procesu trgovinskih integracija i ispunjavanja međunarodnih ugovornih obaveza.

"BiH je potpisnica CEFTA sporazuma, parafirala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a pregovori o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji su u završnoj fazi", navodi se u saopštenju.

Podsjetimo proizvođači piva iz BiH nedavno su najavili pokretanje tužbe protiv BiH zbog, kako kažu, dugogodišnjeg vođenja politike favorizovanja uvoznih piva, na štetu domaće proizvodnje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.