NavMenu

Raspisan tender za izradu idejnog i glavnog projekta mosta na dionici Prača-Goražde

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.08.2022. 12:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shimon Bar/shutterstock.com)Ilustracija
Autoceste FBiH raspisale su tender za izradu idejnog i glavnog projekta mosta sa geoistražnim radovima i revizijom na dionici Prača - Goražde.

Vrijednost tendera je 300.000 KM, a rok da se preuzme dokumentacija je 31. avgust ove godine.

Kako se navodi u tekstu tendera, najznačajnije plansko rješenje, prema nacrtu Prostornog plana BP Kantona do 2028. godine, je planiranje i gradnja brze ceste na potezu Prača-Hranjen-Goražde, zamišljeno kao alternacija sadašnje loše veze između M-5 i M-20 regionalnom cestom R-448, što će veoma poboljšati povezanost sa Kantonom Sarajevo, preko opštine Pale, odnosno sa planiranim pravcem 3 SEETO mreže, Sarajevo-Vardište.

Brze cesta Prača – Goražde, na dionici Hrenovica – Hranjen – Goražde je dio Projekta cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva, koji je definisala Vlada FBIH svojom odlukom o utvrđivanju javnog interesa i početku izgradnje iz decembra 2017. godine.

S obzirom na tehničku složenost i potrebu izdvajanja velikih finansijskih sredstava za realizaciju cjelovitog projekta, bilo je neophodno utvrditi faznost građenja, pri čemu su definisane dvije faze građenja, faza 1 i faza 2. Faza 1 predstavlja izgradnju jednog kolovoza sa dva smjera, koji će imati sve tehničke projektne elemente za kategoriju brze ceste (tzv. poluprofil brze ceste), a druga faza predstavlja dogradnju drugog kolovoza i kompletiranje svih građevinskih elemenata (uključujući i instalacije i opremu), što omogućuje punu funkcionalnost brze ceste, kada to budu zahtijevale saobraćajne potrebe, a dopuštale finansijske mogućnosti upravljača brze ceste.

U prethodnoj fazi projektovanja urađeno je sljedeće:

- 2017. godine izrađen je idejni projekt ceste dužine 13,78 km koja povezuje Goražde sa pravcem 3 SEETO mreže, Sarajevo-Vardište (sada magistralna cesta M5), sa poboljšanim tehničkim elementima koji odgovaraju kategoriji magistralne ceste (Naručitelj: Vlada BPK Goražde, projektant: IPSA Institut)


- 2021. godine Glavni projekat Brze ceste Prača – Goražde (dio saobraćajnice) podjeljen na dvije sekcije:

• Sekcija 1, koja obuhvata brzu cestu Prača - Hrenovica – Goražde od km 0+000.00 do km 13+764.72 i
• Sekcija 2, koja obuvata nastavak brze ceste, odnosno Sjevernu obilaznicu Goražda od km 0+000.00 do km 4+221.59 i priključak "Goražde istok" duzine 0,49 km

Idejnim projektom iz 2017. godine projektom na osnovu kojeg je ugovoren Glavni projekat (2021. god) nije predviđen most između stacionaža cca. 1+115,00 – cca. 1+455,00. Nakon snimanja stvarne geodezije, te analize dostavljene od strane projektanta konstatovano je da nasip na lokalitetu nije ekonomično rješenje, te je potrebno projektovati most.

Koje dionice autoputeva i brzih puteva su izgrađene u Bosni i Hercegovini, a koje su u planu, možete pogledati u našoj Info mapi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.