NavMenu

Akcionari prihvatili pokretanje dokapitalizacije RŽR Ljubija - Država će zadržati svoj udio od 40%

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 10.08.2022. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dalton Dingelstad/shutterstock.com)Ilustracija
Za svega 15 minuta, Skupština akcionara RŽR Ljubija usvojila je sve tačke dnevnog reda na sjednici ovog tijela, uključujući i Odluku o pokretanju dokapitalizacije RŽR Ljubija od 50,7 mil KM.

Stanko Vujković, direktor RŽR Ljubija rekao je da je skupština akcionara donijela bitne i krucijalne odluke za ovu kompaniju i trenutno većinskog vlasnika. On je poručio da je izmijenjen Statut sa aspekta međudividende kako bi mogli podijeliti sljedeću dividendu u narednom periodu, te da su usvojene dvije odluke sa aspekta povećanja osnovnog kapitala i po trećoj emisiji akcija koje je Vlada RS sa ovom kompanijom definisala a koje se tiču dokapitalizacije RŽR Ljubija.

- Sam proces dokapitalizacije je u skladu sa zakonskom regulativom i emitujemo nominalnu vrijednost u preduzeću i to je 50.777.428 akcija. Budući taj dokapitalizator je u obavezi da taj iznos uplati na poseban račun RŽR. A ako se to ne desi nema ništa od dokapitalizacije - kazao je Vujković.

On kaže da su obavljeni razgovori i sa budućim dokapitalizatorom i sa Vladom RS i da će država zadržati svoj paket akcija od 40%, dok će većinski vlasnik biti novi konzorcijum sa 50,1%, ali samo ukoliko otkupi akcije u trećem emitovanju obveznica. Ako toga ne bude, kaže, onda se ide u četvrtu i tako redom.

- Ako se krene u dokapitalizaciju, država i dalje ostaje na 40% vlasništva. Država neće koristiti pravo preče kupovine i odreći će se toga, ne samo država već i PREF, Akcijski fond i Fond za restituciju. Evo ja sam akcionar i mogu koristiti to pravo. Druga stepenica je pravo preuzimanja, gdje je dokapitalizator u obavezi da raspiše proces javnog preuzimanja i svi oni koji se prijave za to, dokapitalizator je u obavezi da im plati njihove akcije po najvećoj cijeni, a to se obračunava knjigvodstveno, nominalno i tržišno - pojasnio je Vujković i dodao da će i nakon dokapitalizacije, ukoliko ona bude pokrenuta, kompletan proces biti usmjeren u osnovnu rudarsku djelatnost, a to je proizvodnja željezne rude.

- Vi znate da mi imamo osnovni ugovor sa ArcelorMittalom koji definiše naše elemente u odnosu sa njima. Novi dokapitalizator će sjesti sa njima, predložiti svoje projekte, a suštinska priča je da će biti samo proširenje rudarske djelatnosti - naveo je Vujković te naglasio da ove aktivnosti nemaju nikakve veze sa tim što je Arselor Mittal dobio koncesiju za ekspoataciju rude u Ljubiji.

Predstavnici Vlade RS nisu prisustvovali skupštini, ali su svoju saglasnost za sve tačke, uključujući i dokapitalizaciju prihvatili pismenim putem.

- Mi smo dobili jutros izjašnjenje gospođe koja predstavlja državni kapital u kome navode da se neće pojaviti na sjednici, ali po Statutu i po zakonu dovoljno je ukoliko se neko od akcionara ne može pojaviti na skupštini, dovoljno je pismeno izjašnjenje. Po svim tačkama predstavnik državnog kapitala je glasao za - rekao je Ognjen Hrnjak, predstavnik Službe za pravne poslove RŽR Ljubija.

Na pitanje može li reći više o konzorcijumu kome će biti prodat državni kapital, Hrnjak je odgovorio da može reći samo ono što se već nalazi u materijalima.

- Vlada vodi pregovaranje. Ali moram da kažem da ovo danas nije završni čin, ovo će se daanas tek usvojiti preduslovi, otvara se postupak kojim će otpočeti proces dokapitalizacije državnog kapitala u ovome društvu - naveo je Hrnjak i dodao da će postupak trajati, jer po zakonu odluke mora da obradi notar, da se registruje u nadležnom sudu, pa u Hartijama od vrijednosti i svakako postupak tu nije kratak.

Mirko Šašić, predsjednik Udruženja malih akcionara RŽR Ljubija, koji imaju 5% akcija u ovom preduzeću, kaže da je njihovo prisustvo na skupštini bilo očigledno potpuno nepotrebno, jer nisu imali nikakve šanse da utiču na nešto što je već ranije usvojeno.

- Država je odlučila da proda rudnik Ljubiju. To je sada stvar države. Mali akcionari su odranije tražili da država sa svojim kadrovima pokrene proizvodnju u rudniku. Kako su prodali sada za 50,7 mil KM, a nije im ranije valjala ponude od 90 mil KM - rekao je Šašić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.