NavMenu

Razvojne agencije u ZDK dobile novac za podršku razvoja startap biznisa

Izvor: eKapija Srijeda, 10.08.2022. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Marvin Meyer)
Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je ugovore o subvencioniranju projekata četiri razvojne agencije, te ugovore o dodjeli sredstava namijenjenih subvencioniranju administrativnih troškova izgrađenih proizvodnih objekata.

Ovo ministarstvo će finansirati projekte razvojnih agencija iz Zenice, Tešnja, Žepča i Zavidovića sa 38.137,67 KM, odnosno pojedinačno po agenciji najviše 10.000 KM.

- Ministarstvo je nakon niza sastanaka i razgovora sa razvojnim agencijama odlučilo da ih podrži kroz poseban program podrške. Želimo na ovaj način da pomognemo realizaciju projekata razvojnih agencija koje imaju veliki doprinos u razvoju gospodarstva u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i drugim općinama na kojima djeluju - rekao je ministar Jelić.

Razvojna agencije RAŽ Žepče dobila je sredstva za podršku staratap akademiji, edukativno-mentorskom programu koji provodi za osobe koje žele da pokrenu vlastite biznise, kao i osobe koje već posluju, ne duže od tri godine, ali trebaju podršku za razvoj biznisa. Direktorica RAŽ-a Branka Janko zahvalila se resornom ministarstvu što je u protekle dvije godine prepoznalo potrebe lokalnih razvojnih agencija, a korist od podrške najviše imaju startapi i firme u razvoju.

- Mentorski program se pokazao vrlo dobrim jer imamo jako puno polaznika ne samo iz općine Žepče, nego i susjednih općina. Prolaznost u realizaciji ideje je 60-70 posto, a agencija kroz ovaj program pokrenute biznise prati tri godine, kada je najteži period razvoj biznisa, tako da je podrška Ministarstva za privredu vrlo važna - rekla je Janko.

Agencije ra razvoj TRA Tešanj realizira projekt "Coworking centra" za smještaj startapa. Direktor TRA Edin Ibrahimović rekao je da su u ovoj agenciji svjesni potreba novoformiranih firmi u smislu početnih investicija, te da će kroz ovaj projekat smanjiti njihove troškove na početku rada.

- To povećava šansu za uspjeh startapova, a poslovnih ideja ima jako puno, po čemu Tešanj prednjači u našoj regiji - rekao je Ibrahimović.


Zenička razvojna agencija ZEDA Zenica dobila je podršku za unapređenje uslova za smještaj startap firmi u dva objekta u Poslovnoj zoni Zenica 1. Poduzetnički inkubator kojim upravlja agencija ZEDA postoji od 2007. godine, a kroz njega je do sada prošlo preko 160 poduzetnika.

- Procenat "opstanka" ovih firmi je oko 95 posto. Zašto? Inkubirci ostaju pet godina u našim prostorima, imaju dobre uslove i prostore koje plaćaju po subvencioniranoj cijeni koja je u početnoj fazi od krucijalnog značaja, jer su rasterećeni velikih troškova zakupa. To je korisna i konkretna pomoć. U ovom momentu imamo 45 inkubiraca sa 180 zaposlenih i to najbolje govori šta znači podrška start-up preduzećima, onima koji realiziraju vlastite ideje, otvaraju radna mjesta i zapošljavaju - rekao je direktor ZEDA-e Senad Pašalić.

Ministar Jelić je sa osam gospodarskih subjekata iz Zenice, Usore, Zavidovića, Žepča i Tešnja potpisao ugovore o subvencioniranju administrativnih troškova izgradnje proizvodnih objekata. Odobreno je 181.600 KM, a ovi subjekti su izgradili nove proizvodne objekte ukupne površine 6.500 m/2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.