NavMenu

Prvi tizer za seriju "Pad" po motivima knjige Žarka Lauševića (VIDEO)

Izvor: Euronews Srbija Srijeda, 10.08.2022. 09:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Bokskapet)Ilustracija
Uoči premijernog predstavljanja TV serije "Pad" u okviru ovogodišnjeg Sarajevo film festivala izašao je prvi tizer za ovaj dugoočekivan projekat. Serija "Pad", koju čini osam epizoda, rađena je po motivima knjige Žarka Lauševića, opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u cijelom društvu, obilježili su devedesete godine prošlog vijeka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije, koja nedvosmisleno ukazuje na moralni, duhovni i konačno fizički pad cijele jedne zemlje.

Preuzimajući samo osnovne motive iz autobiografske knjige "Godina prođe dan nikad", serija "Pad" prati život glumca Ivana Maslaća od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mjesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posljedicama. Priča se nastavlja u istražnom zatvoru Spuž, gdje se glavni junak susreće sa galerijom živopisnih likova od sitnih lopova, kriminalca i ubica, pa do političkih zatvorenika.

Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čovjeka, sa kojim Ivan od djetinjstva ima komplikovan odnos. Ove dvije priče se usložnjavaju i proširuju, osvjetljavajući s jedne strane zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvijezda Jugoslavije.

- Serija "Pad" nije klasična adaptacija književnog djela, već predstavlja slobodnu interpretaciju kako knjige, tako i jednog tragičnog događaja koji je ustvari metafora tragičnog vremena koje je obilježilo devedeste godine prošlog vijeka, na ovim podnebljima - objašnjava reditelj Bojan Vuletić.

- I kada jedan glumac, umjetnik čiji je poziv da širi humane vrijednosti, oplemenjuje druge ljude, postane slučajni akter tragičnog događaja i pređe na drugu, tamnu, stranu, to otvara sva moralna i etička pitanja. Koliko duboko treba da padneš da bi se iskupio? Da li posle pada možeš ustati i nastaviti dalje? Šta je adekvatna kazna? - samo su neka pitanja na koja naš glavni junak traži odgovor. Stoga se serija "Pad" ne tiče samo glavnog junaka - glumca, već kroz njegovu tragičnu sudbinu govori o ljudima koji su, kao i ta zemlja doživjeli opšti duhovni, moralni i fizički pad. Zato su u našoj seriji sva imena promijenjena, a mnoge nove izmišljene situacije i scene doprinose utisku prošlih vremena - dodaje on.

Autorsku ekipu čine i scenaristi Bojan Vuletić i Petar Mihajlović, direktor fotografije Dušan Joksimović, scenograf Aljoša Spajić i kostimograf Dragica Laušević. Milan Marić je u glavnoj ulozi, a tu su i Krešimir Mikić, Izudin Bajrović, Slavko Sobin, Dragan Marinković, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Kemal Rizvanović i mnogi drugi.

Televizijsko prikazivanje očekuje se na zimu 2023. na Superstar TV, a produkcijske kuće Firefly Productions i Telekom Srbija stoje iza ove originalne TV serije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.