NavMenu

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?

Izvor: Politika Srijeda, 10.08.2022. 08:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vasileios Karafillidis/shutterstock.com)Ilustracija
Na tržištu maslinovog ulja postoje brojni problemi jer je već godinama preplavljeno falsifikatima. Samo maslinova ulja s pozitivnim svojstvima i bez ijedne mane mogu biti - ekstradevičanska.

Recimo, nedavna analiza iz hrvatskih prodavnica otkrila je da više od polovine analiziranih uzoraka ekstradevičanskog ulja nosi lažnu oznaku. Većina njih "pala" je na testu senzornih analiza, a države iz kojih su poticala bile su Španija, Italija i jedan domaćeg proizvođača, piše portal Poslovni i dodaje da su svi sporni proizvodi povučeni iz prodaje. Stručnjaci su naveli da je stvarno stanje u prodavnicama još poraznije dok se proizvođači maslinovog ulja žale na previše fleksibilne kriterijume za prodaju ulja kao ekstradevičanskog, prenosi sajt Politika.

Kako se navodi, biznis s maslinovim uljem izuzetno je profitabilan u Evropi, a postoje podaci čak i da je trgovina falsifikovanim uljem jedan od najisplativijih, odmah posle trgovine drogom. Nažalost, boja ulja ništa ne otkriva pa potrošač tek kada kupi bocu zna šta je platio jer deklaracija često nije garancija, dodaju stručnjaci. Savjet za čuvanje ekstradevičanskog ulja jeste da se drži u zamračenom prostoru gdje je temperatura uvijek približno ista. Može se prekriti i nekim debljim platnom ako ne postoji zamračen prostor za čuvanje.

Ozbiljni proizvođači tvrde da na tržištu gotovo 90% maslinovog ulja nije nastalo na način kako treba, te da se ne smije vjerovati etiketama.

Kako prepoznati pravo ulje od maslina? Odgovor je novinarima iz Srbije nedavno dao poznati hrvatski proizvođač koji svoje ulje plasira na čak 23 tržišta.

- Otvorite bocu, stavite malo ulja u čašicu, zagrijte je. Već pri zagrijavanju na 27 stepeni Celzijusa mogu da se malo bolje osjete mirisi i ukusi. Ono što morate da osjetite jesu miris svježe pokošene trave i voćni miris. Na ukus treba da bude pikantno i gorko, toliko da se nekada zakašljete - rekao je ovaj proizvođač.

Ako maslinovo ulje ima ove karakteristike, riječ je o prirodnom, nefalsifikovanom ulju dobijenom iz ploda masline, nevažno gdje je proizvedeno.

Takođe je napomenuo i da prženje na maslinovom ulju nije kancerogeno ako je riječ o pravom, jer takvo može da istrpi i visoke temperature.

Poslednja studija s Harvarda pokazuje da je konzumacija sedam grama maslinovog ulja dnevno dobra mjera za očuvanje zdravlja. Unos otprilike polovine supene kašike ima potencijal da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i neurodegenerativnih bolesti, a takođe doprinosi opštem zdravlju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.